Wpis z mikrobloga

Jak bardzo jestem #!$%@? i roszczeniowy? Pojawił się w #pracbaza temat utrzymania napisanych aplikacji i manager powiedział, że zdarza się, że jak jest awaria apki to odpalamy laptopy nawet w sobotę i naprawiamy! OK, nie odezwałem się, ale potem zapytałem kolegę z zespołu co o tym myśli i zasugerowałem, że chyba powinni zapłacić za takie akcje w sobotę jakieś nadgodziny czy coś. Kolega spojrzał się na mnie jak na debila i oburzony odpowiedział tylko "no ale awaria aplikacji to chyba możesz w sobotę czy niedzielę się połączyć i naprawić?!"

Czy tylko ja mam takiego pecha do firm? #!$%@? co robię nie tak? Czy wszyscy #!$%@?ą za takie marne pieniądze jak beduini, a tylko na wykopie juniorzy dostają 15k na wejście, czy ktoś mnie tutaj robi w #!$%@? lub pisany jest mi los #!$%@? robaka?... Dali mi 10k zł brutto z moim 8-letnim doświadczeniem, ale się zgodziłem bo miałem dość poprzedniego korpo i żeby #!$%@? odstawiać jeszcze jakieś fikołki w sobotę za darmo?

To jest te #!$%@? eldorado w IT?!

#korposwiat #programowanie #korpo #praca #gorzkiezale
  • 26
@CalibraTeam: Jeśli masz UOP to w soboty/niedziele pracujesz na wyraźne polecenie przełożonego i wtedy rozliczasz nadgodziny.
W normalnych firmach masz płacone za gotowość do pracy (on-call, czyli np. pełnisz dyżur przez tydzień i masz być dostępny w razie problemów w umówionym czasie + normalnie płatne nadgodziny gdy faktycznie zadzwoni telefon i coś robisz).
Jeszcze jeśli zarabiasz mało to po co się przejmujesz. Pracodawca to nie jest Twój kolega, on chce na
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@CalibraTeam: @diabel_z_piekla: jest wiele podejść do oncalla, od płacenia dobrej kasy poprzez nędzne stawki, po wolne do odbioru aż po spojrzenie prezesa. Osobiście uważam że jedyną słuszną to płatny dyżur, telefon zadzwoni to naprawias w środku nocy nie zadzwoni to masz łatwa kasę. Dyżurowanie za darmo albo odbiory to sobie mogą wsadzić, bo często jest tak że masz okreslony czas na reakcję. Więc w zasadzie to musisz siedzieć cały czas
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@CalibraTeam: Jak masz UOP to masz zakaz pracy w niedzielę poza sytuacjami uczestnictwa w akcji ratowniczej, a w tygodniu maks 8h nadgodzin, więc albo robisz je codziennie albo hurtem w sobotę. No i jak pracujesz chociaż minutę w sobotę to masz do odbioru cały dzień wolny.

Poza tym to frajerzy robią za darmo jak niewolnicy. Szanuj się.
@CalibraTeam: Masz pecha. U mnie kilka razy jak naprawdę była potrzeba to dostałem info, że jeśli chciałbym porobić w weekend to mogę odebrać w tygodniu 2x tyle godzin. A tak to najwyżej wieczorne wdrożenia w tygodniu, po prostu kończę wtedy pracę wcześniej i wracam do komputera wieczorem.

I 10k brutto mając 8 lat doświadczenia to dość słabo... chyba, że sam jesteś słaby (bez urazy, nie ma w tym nic złego, klepacze
@CalibraTeam: Nie sa januszami dlatego ze chca zebys ogarnial awarie.
Sa januszami bo nie chca placic.
Na managera tez jest prosty sposob
"Jak nie przeszkadza Ci praca za darmo w weekend to dobrze, naprawiaj sobie sam"
Nie ma hajsu? To nie robie. Tyle.