Wpis z mikrobloga

Czy jako Java Developerzy jesteście także odpowiedzialni za infrastrukturę oraz proces CI/CD ?

#java #programowanie #pracait

Czy jesteś odpowiedzialny za infrastrukturę jako Java Developer?

• Tak 45.2% (38)
  • Nie 54.8% (46)

Oddanych głosów: 84

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@laphroig: @BrianEno:
U mnie jest tak, że jako Devowie odpowiadamy za cały "lifecycle" aplikacji, począwszy od zbierania wymagań z biznesem, implementacji w Javie, skończywszy na stawianiu infry i testowaniu.

Ogólnie osoba słaba technicznie, czy ktoś taki kto siedział tylko w Javie raczej nie da rady u nas sobie w zespole (taski z Javy/DevOps). Z drugiej strony po takim tygodniu pracy, gdzie mam tyle różnych kontekstów do ogarniania, przełączania
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: u mnie w projekcie java developerzy naprawiają drobne błędy związane z jenkinsem/kubernetesem - czyli sprawdzanie logów i naprawiania podstawowych błędów, jak np aplikacja się wysypuje że ma za mało pamięci to powinieneś ją zwiększyć w pliku kubernetesa aplikacji, PR powinien zaakceptować devops który jest przypisany do zespołu.

Na Większe błędy jest dedykowany devops + kanał na teamsach gdzie powiadamiasz devopów o jakimś błędzie i czekasz na pomoc.

Uciekałbym z takiej firmy
  • Odpowiedz
U mnie jest wszystko, począwszy od synchronizacji secretów z Key Vaulta w chmurze do Kubernetesa, pisaniu deploymentu, czy konfigurowaniu health probes :) No robimy za DevOpsów także, mamy zespół 4 Devów gdzie odpowiadamy za cały "lifecycle". Potem jak skończę taska DevOpsowego np. konfiguracja logów na Kibanie czy coś to nieraz w kolejny dzień pół dnia siedzę z biznesem i potem klepię kod Javowy. Niestety to co mnie boli to właśnie bycie takim
  • Odpowiedz
@bootcamp_java_developer: ja zawsze pytam o mój zakres obowiązków w pracy, zawsze pytaj programistów o to, nie menadżera, jeżeli programista powiedział że czasami są zadania devopsowe to bym poprosił o przykład ostatnich zadań które robił on/kolega z zespołu i ile czasu one zajęły.

Jaka jest struktura w projekcie, kto ustala wymagania z biznesem, czy jest teamleader itd.

Ogólnie pytam też programistów na rozmowach o opisanie ostatnich zadań nad którymi pracowali, polecam, często też
  • Odpowiedz