Aktywne Wpisy

kt13 +19
Siedzę i serio myślę, za co ta karma....
Wylosował mi się ojciec alkoholik i nienajlepsza matka
Ojciec umarł jak miałam.lat 6, matka gdy miałam lat 25. Oba spadki to były same długi, których trzeba sie było zrzec.
Jakoś się łudziłam, że ogarnę życie i nawet będę nieźle zarabiać.
W pierwszej poważnej pracy w korpo, bo o gastro to za długo by opowiadać, trzymano mnie 1,5 roku na umowie zlecenie, odeszłam, bo mialam dosyć obiecywania mi co
Wylosował mi się ojciec alkoholik i nienajlepsza matka
Ojciec umarł jak miałam.lat 6, matka gdy miałam lat 25. Oba spadki to były same długi, których trzeba sie było zrzec.
Jakoś się łudziłam, że ogarnę życie i nawet będę nieźle zarabiać.
W pierwszej poważnej pracy w korpo, bo o gastro to za długo by opowiadać, trzymano mnie 1,5 roku na umowie zlecenie, odeszłam, bo mialam dosyć obiecywania mi co

https://myanimelist.net/anime/45620/Gyokou_no_Nikuko-chan
Fortune Favors Lady Nikuko
Od biedy można by opis tego tytułu zamknąć w jednym zdaniu - historia dwunastoletniej Kikuko, żyjącej w biedzie ze swoja skrajnie przypałową, klinicznie otyłą matką, w zdezelowanej łodzi zacumowanej w porcie. Byłoby to jednak mocno krzywdzące, bo o ile starczy na scharakteryzowanie pierwszej połowy filmu, to nijak ma się do całokształtu. Proszę Państwa, to jeden z tych anime wyjątków, który nie zaczyna z wysokiego C by skończyć na o-------l. On z początku wydaje się być zrobiony na o-------l, by jednak z czasem wynagrodzić widza za to, że zdecydował się zostać na dłużej.
A o czym to w ogóle jest? Coming of age drama, ale podane trochę inaczej niż zwykle. Lekko trącona autyzmem (kto spędzając dzieciństwo z taką matką nie nabawiłby się jakichś skrzywień?) bohaterka natychmiast przypadła mi do gustu, a dynamiczne zamiany ról, gdzie nie do końca wiadomo kto w tym przypadku kim się opiekuje, podane w sposób miejscami wręcz przesłodki, wchłania się doskonale. Film jest bardzo fajny, łapie za serduszko, ale wcale nim nie trzącha, delikatnie trzyma w łapkach i głaszcze, nawet gdy się robi trochę smutno (。◕‿‿◕。)
Komentarz usunięty przez autora