Wpis z mikrobloga

@Makak87: sorry ale merytoryka niektórych ludzi jeśli chodzi o ten samolot została dobrze podsumowana przez Pana generała gdzie przyrównał ich do tych samych ludzi co 20 lat temu gadali o tym że kupujemy f16 z pustyni XD
  • Odpowiedz
@Konigstiger44: To jest żałosne. Wywiad z jakimś politycznie umoczonym generałem biorącym udział w rozmowach na łamach wojskowego TVP o samolocie mającym niby wykonywać zadania CAS będącym do tych zadań kompletnie nieprzystosowanym. Nice try, agencie MONu.
  • Odpowiedz
Będą wykonywać misje CAS, SCAR (Strike Coordination and Reconnaissance), czyli samodzielnego poszukiwania i likwidowania celów na ziemi oraz misje izolacji lotniczej pola walki AI (Air Interdiction), która polega na odcięciu nieprzyjaciela od zaopatrzenia, utrudnieniu manewru i sparaliżowaniu systemu dowodzenia.

Ten koleś wierzy w to co mówi? Wystarczy popatrzeć sobie jaki problem Rosjanie mają z podobnymi działaniami na Ukrainie i to wykorzystując pełnoprawne myśliwce, do tego warto sprawdzić jakie uzbrojenie zabiera FA-50 żeby
  • Odpowiedz
@hetero_sapiens: już przerabiałem ten artykuł, ważne co zostanie zintegrowane z FA-50 bo jak dostanie np. speary czy brimstony II/III ( o tym wspomniał płatek) to będzie swoje zadania mógł wykonywać z dużo mniejszym ryzykiem gdzie przywoływane przez ciebie pełnoprawne myśliwce (chodzi o su-34 ?) mają do dyspozycji faby i niekierowane rakiety a o su-25 nawet nie wspominam.
  • Odpowiedz
@hetero_sapiens: a z tym smarowaniem wazeliną to kurde... miałem okazję poznać paręnaście lat temu jednego z generałów któremu wręcz wygrażano ostatnio za zaangażowanie polityczne a wiem że ten człowiek jest prawdziwym fachowcem i kurde jakoś za każdym razem myślę o tym gościu jak słyszę takie argumenty. Nie wiem komu bardziej ufać ludziom co wiedzą tyle co jest dostępne w internecie czy ludziom co mają po 3000 godzin nalotu
  • Odpowiedz
@Konigstiger44: i ile tych brimstonów zabierze, 2? Serio potrzeba do tego myśliwca? Godzina lotu tego sprzętu kosztuje kupę forsy. Jednak w armii koszt/efekt to jest coś istotnego, szczególnie podczas konfliktu.

Gdyby kupili ze 12 tych samolotów do celów szkoleniowych to OK, czemu nie, ale kupowanie samolotu z tak niskimi możliwościami bojowymi to jest po prostu przepalanie kasy w piecu. A WP ma na prawdę ogromne problemy m.in. z zachęceniem ludzi
  • Odpowiedz
już przerabiałem ten artykuł, ważne co zostanie zintegrowane z FA-50 bo jak dostanie np. speary czy brimstony II/III ( o tym wspomniał płatek) to będzie swoje zadania mógł wykonywać z dużo mniejszym ryzykiem gdzie przywoływane przez

@Konigstiger44: To będzie używał Brimstone'ów czy współpracował bezpośrednio z JTAC i Sniperem? Jeżeli to pierwsze to po co samolot warty miliony, wyładowany wkładką mięsną wartą kolejne miliony skoro może to zrobić dron warty kilka
  • Odpowiedz
Jeśli jest wstanie przenieść 6 mk-82 po 500 funtów każda to dlaczego nie miałby wstanie przenieść potrójnych belek z brimstonami gdzie jeden waży 50kg

@Konigstiger44: A i zapomniał bym pamiętaj, że wtedy zabiera tylko jeden dodatkowy zbiornik paliwa co drastycznie ograniczy jego zasięg.
  • Odpowiedz
To będzie używał Brimstone'ów czy współpracował bezpośrednio z JTAC i Sniperem?

@Dodwizo: najnowsze brimstony mają też naprowadzanie na laser więc JTAC może podświetlać cel. Na wewnętrznym paliwie ma ponad 1500 km zasięgu więc nie tak źle a taki samolot bliskiego wsparcia to IMHO powinien być dostosowany do drogowych odcinków lotniskowych. My potrzebujemy takiego systemu jak mają Szwedzi z gripenem. Jeśli chodzi o drony to kurcze nie wiem czy to jest
  • Odpowiedz
najnowsze brimstony mają też naprowadzanie na laser więc JTAC może podświetlać cel.

@Konigstiger44: Mi chodzi o bezpośrednie latanie nad celem i podświetalnie Sniperem

Jeśli chodzi o drony to kurcze nie wiem czy to jest najlepszy rozwiązanie dla CASu a drony co mają pare ton udźwigu uzbrojenia wcale tanie nie są

Nadal tańsze od F/A-50 ¯\_(ツ)_/¯ F/A-50 nie ma sensu, poza przypadkiem bycia wpisowego do KF-21 wtedy ma jakiś sens, ale
  • Odpowiedz