Wpis z mikrobloga

Hej misie z #python #programowanie
Mam jakieś podstawy i chcę sobie zrobić mały projekt.
Ma to być aplikacja webowa. Proste logowanie i w środku dwie rzeczy: tabela z adresem + nazwą + kilkoma innymi komórkami. druga to mapa polski czerpiąca z tej tabeli.
Chcę, żeby się wyświetlała na mapie pinezka albo znacznik i po kliknięciu wyskakiwał popup z informacjami.

To, że nie wiem jak się za to zabrać w ogóle to jedno. Ale chciałbym sobie jakoś rozplanować prace, od czego zacząć, co powinno być podstawą.
Jest jakiś tutek do projektowania scenariusza projektu?
Jak się za to zabrać?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gdziemojimbuspiatka: można to zrobić w Django. Całe to wyświetlanie tabeli/dodanie adresów możesz zrobić sam albo zrobi ci to Django admin który generuje się automatycznie.
Do wyświetlania mapy pewnie możesz użyć jakiegoś Leaflet-a, ale czy jest to najlepsze rozwiązanie to nie wiem bo map nie dodawalem
  • Odpowiedz
Myślałem, że zrobię to też w pythonie.

@gdziemojimbuspiatka: no jest dużo opcji w zależności od potrzeb. Dashboardy? Interaktywność? Dash Plotly się sprawdzi. Prototyp jakiś albo coś szybkiego? Nawet Jinja2, a jak dodasz bootstrapa to nawet to jakoś wyglądać będzie. Tak czy siak często podejście jest takie że backend jako API w w pytonie masz a GUI w czymś z pierdyliarda bibliotek/frameworków JSa ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz