Aktywne Wpisy
zdarza mi się podejmować nierozsądne decyzje finansowe, ale potem słyszę, że ktoś robi wesele za 80k z którego nawet połowa się nie zwróciła.
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
#praca #integracja #warszawa #programowanie #programista15k
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Mieszkanie mam na ostatnim piętrze w bloku i z oknami w większości wychodzącymi na południe - przy dzisiejszych temperaturach nie wyobrażam sobie pracy z domu bez klimatyzacji, chyba bym umarł z gorąca, a tak to sobie siedzę w chłodzie jak człowiek.
Zapłaciłem za to jakieś 3k zł, teraz z tego co widzę ceny są 2x wyższe, ale IMO i tak warto. Jeżeli macie swoje mieszkanie i dokucza Wam w lato gorąco, to bardzo polecam taką inwestycję - klimatyzację z prawdziwego zdarzenia, a nie jakieś wiatraki.
PS Rachunki za prąd wcale nie są przez klimę zauważalnie większe latem niż zimą.
#klimatyzacja #mieszkanie #czujedobrzeczlowiek #oswiadczeniezdupy
@pedros92: dużo zależy od umiejscowienia pokoju, metrażu itd. U mnie ~40m2 schłodzić wymaga jakiś 100-160W na podtrzymanie temperatury i to też nie pracuje cały czas. Jak mierzyłem to w gorące dni pobór był w granicach 2kW na 24h
Daje to cokolwiek? Bo rozumiem, że trochę cieplego powietrza idzie w wentylację, ale lwią częścią problemu jest ciepło generowane przez samo urządzenie, które stoi w środku. I sama rura też coś tam promieniuje.
Takie wewnętrzne klimatyzatory dają się facto niewiele więcej niż otwarta lodówka i to pierwsza opinia jaką czytam, która tego nie potwierdza. Tu się fizyka nie
Ja mam klimę tylko w samochodach, w swoim od niedawna (auto po teściu ma fabrycznie). Też zapłaciłem 3000, każdy się w głowę pukał, bo po co do starej skody dawać climatronic.
Ale teraz to jest k---a podróż w godnych warunkach, a nie jak jakieś robactwo. Zamykasz okna, jeden guzik, czekasz 20 sekund i już chłodne leci. Roczne koszta w postaci serwisu mnie nie zniechęcają, samochód mam zadbany (poza lakierem XD), więc nie sądzę żeby się tam miało coś szybko rozwalić.
A na przyszły rok kalendarzowy obowiązkowo montuje w mojej sypialni na piętrze, choćby i to miało kosztować 6000 i więcej. Małe miasteczko w małopolskim, także pewnie dlatego ceny niższe.
Nam jeszcze sporo dały moskitiery, montowałem je zeszłego lata w trakcie euro, bo już mnie c--j chciał z tymi muszyskami i komarami strzelić. Teraz mamy święty spokój. Ale problem temperatury pozostał i taka pogoda, jak teraz mocno się daje we
@Wariner: dokladnie takie same przemyślenia mialem kiedys. Sam sie pozniej pukałem w czoło czemu dopiero teraz zamontowałem. Obok zmywarki i klimy została mi suszarka na pranie co podobno też sporo odmienia i chyba bedzie wsio co podobno zmienia jakość in plus.
Problemy z monoblokiem są takie, no że generalnie rura z ciepłym powietrzem swoje też grzeje, a do tego musisz mieć dobre uszczelnienie okna lub innego otworu wywiewu gorącego powietrza.
Jak zrobisz to na odwal i dopuścisz do mieszania powietrza, to będzie słabo chłodziło.
@kuncfot
@dildo-vaggins
@grv_
Klima jest tania i fajna tylko lipa że zajmuje miejsce na balkonie i wisi wielkie pudło
Miejsce na balkonie nie jest problemem, ale mam dwa poziomy, na poddaszu dwa pomieszczenia. Idealnie byłoby trzy jednostki wewnętrzne, ale to już za drogie i w montażu i utrzymaniu.
Więc jeden poziom - góra, która się bardziej grzeje, czy dół, gdzie
A jak masz podwieszane sufity to bym w nie schował bo mnie te skrzynki na ścianie nie podobają się
Na górę najlepsza byłaby jednostka "przelotowa" umieszczona na strychu i podłączona czterema rurami wentylacyjnym do dwóch pomieszczeń poniżej, ale czy takie coś istnieje - nie wiem ¯\(ツ)/¯