Wpis z mikrobloga

Lubicie ciepło i słońce? Na zachodzie USA mają go aż za dużo. W zachodnich stanach USA w ramach jednej z najgorszych susz od 1200 lat dziesiątki milionów ludzi zmaga się z niedoborem zarówno wody jak i elektryczności. Dlaczego? Krytycznie niski poziom w życiodajnej rzece Colorado zaopatrującej w wodę 7 stanów oraz część Meksyku sprawia że doszło do wyschnięcia kluczowych zbiorników jak jezioro Mead zaopatrujące w wodę 25 milionów ludzi czy jezioro Powell zasilające elektrownię wodną dostarczającą prąd dla 5 milionów odbiorców. I co gorsza, nie zapowiada się na szybką poprawę sytuacji.

USA: Miliony ludzi zagrożone niedoborami wody wraz z wysychaniem rzeki Colorado

#neuropa #neuropainformuje #klimat #zmianyklimatu #usa #rolnictwo #energetyka #woda
rebel101 - Lubicie ciepło i słońce? Na zachodzie USA mają go aż za dużo. W zachodnich...

źródło: comment_1659705046t9FDzTbLJmx8ZqYCrjdHqy.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale jak to jest ze średnia temperatura podniosła się o 2 stopnie i zaraz nie ma nigdzie wody? To nie powinno być większej różnicy między czasami gdzie rzeka działała normalnie a tymi gdzie wyschła? Nie wiem dlatego pytam
  • Odpowiedz
@rebel101: Mordo, w tym roku było dwa razy na minusie i spadło 2cm śniegu. Czyli według prawicowych tuzów intelektu ociepleniu klimatu to teatrzyk dla mas. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Frasad przecież wiadomo, że to spisek. Nie mogą wziąć wierzą ogrodowego i nalać tam wody?
  • Odpowiedz
Wszystko kłamstwo, wszyscy się mylą ale tylko ja mam rację.

@rebel101: Przecież sam siejesz propagandę twierdząc że zanik rzeki to głównie skutek zmian klimatu a nie drenowania jej z wody przez milionowe miasta i miliony hektarów sztucznie nawadnianych upraw.
  • Odpowiedz
@Zuben: Jak każda susza, problem jest bardziej skomplikowany tyle że w artykule do którego zalinkowałem piszą w tym tonie. Jasne, beznadziejna polityka dotycząca rolnictwa nie pomaga i dołożyła sporo do problemów, jednak największy problem w tym że od dwóch dekad po prostu nie pada wystarczająco dużo aby utrzymać poziom wody potrzebny ludziom.
  • Odpowiedz
jednak największy problem w tym że od dwóch dekad po prostu nie pada wystarczająco dużo aby utrzymać poziom wody potrzebny ludziom.

@rebel101: Jezioro Aralskie kurczyło się już 2 tysiące lat temu na skutek zbyt małych opadów, jednak to uprawy bawełny które pozbawiły je dopływów w latach 60 doprowadziły do szybkie jego wyschnięcia w innych wypadkach zajęłoby to kolejne setki lat.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@rebel101: G---o a nie susza. Miasta drenują co roku coraz więcej wody.
Buduj miasta prawie na pustyni. Dziw się, że po dziesiątkach lat rozwoju populacji w tych miastach zaczyna braknąć wody w pobliskiej rzeczce.
  • Odpowiedz