Wpis z mikrobloga

Czy może ktoś na serio wyjaśnić, dlaczego Tesla po katastrofalnych wynikach i generalnie dość niepewnej przyszłości związanej z wojenką gospodarczą, rośnie kolejny dzień o kilka procent?

Ale pytam serio. Czy tu cały czas od kilku lat ludzie żyją tym, że kiedyś tam w przyszłości będą jeździć taksówki? Ja nawet nie kwestionuję tego, że takie taksówki będą, ale trudno jest uwierzyć, że poprawią one kilkunastokrotnie zyski tej spółki...

#gielda #tesla
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaKolory: spekulacja. Grubasy bawia sie w pompowanie. Nikt normalny nie pakuje sie w ta spolke skoro mowi sie ze gielda dyskontuje przyszlosc. A jak sam napisales przyszlosc jest do d--y.

Tak samo czemu dax rosnie jak glupi? Bo tak. Tu nie ma wielkej strategii czy srednich kroczacych i fibo itd. Tu jest tylko decyzja jakiegos grubasa.
  • Odpowiedz
@DwaKolory: potwierdzono nowy model, który ma się pojawić się w tym roku (przed wynikami spekulowano, że zostanie to odłożone na rok kolejny).
W pierwszym kwartale sprzedaż w Chinach wzrosła, w USA nieznacznie spadła, w Europie spadła w sposób widoczny.
Jak się spojrzy na najlepiej sprzedające się modele samochodów w Europie w 2024, to w top10 jest tylko jedno auto z segmentu D i jest to Tesla model Y, cała reszta
  • Odpowiedz
@DwaKolory: Bo rynek wycenia przyszłość i Tesla z P/E > 200 jak najbardziej ma sens, ponieważ Musk powiedział, że bedą masowo produkować autonomiczne roboty i wprowadzą w końcu te zapowiadane od dawna robotaksówki. Tak mówi też znany tagowy mireczek, który traktuje Teslę jak ETF-a i dokupuje niezależnie od ceny. Ja mu wierzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@anonimowy_programista: Nie mam absolutnie pojęcia jakie to mogą być kwoty. Ale patrząc logicznie, skoro zysk obecnego taksówkarza ma być teraz z grubsza zyskiem Tesli, to jeśli założymy iż Elon zastąpi MILION taksówkarzy (nawet nie wiem czy jest to możliwe, ale niech będzie), z których każdy taki taksówkarz zarabia 2000$, to dawałoby to 2 mld $ miesięcznie, czyli 24 mld $ rocznie.

Tesla ma ponad 3 miliardy akcji, więc zysk na
  • Odpowiedz
@DwaKolory zobacz jak wyceniany jest np Uber. A teraz wyobraź sobie konkurencję która nie płaci odstępu kierowcom, nie płaci marży producentom przy zakupie aut, korzysta x własnej infrastruktury ich ładowania itp. A przypominam że to nie jedyna działalność którą mają w planie
  • Odpowiedz
@DwaKolory: bo katastrofalne wyniki to clickbaity ;)
"Globalna sprzedaż roczna: W 2024 roku Tesla dostarczyła 1 789 226 pojazdów na całym świecie, co oznacza spadek o 1,1% w porównaniu do 1 808 581 pojazdów dostarczonych w 2023 roku."
Rzuciły Ci się w oczy artykuły o spadkach Toyoty, VW, GM, Stellantis (o 15%), Forda o 11, Hondy o 9? BMW o 4 i Mercedesa o 4? ;)
doeros - @DwaKolory: bo katastrofalne wyniki to clickbaity ;)
"Globalna sprzedaż rocz...

źródło: 2024

Pobierz
  • Odpowiedz
@DwaKolory spekuła się bawi, grają sobie pod robo taksówki i roboty humanoidalne. Pan Benjamin Grahamka byłby lekko w szoku, ale w obecnych czasach nic nadzwyczajnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: Uber zarabia już tu i teraz, jest on znacznie lepiej wyceniony niż Tesla. Zyski na akcję Ubera są większe niż Tesli, a cena akcji jest 3 razy niższa...

@doeros To, że inni mają jeszcze gorzej, nie oznacza chyba, że Tesla nie ma problemów :D Ja już nawet nie będę przytaczał argumentu, że Tesla ma market cap taki jak cała branża motoryzacyjna, bo też dostrzegam nieco większy potencjał w
  • Odpowiedz
@Bartekc7: ale wiesz, ze wprowdzanie autonomicznych taksówek tez jest w cenie Ubera wiec twoj argument nie ma sensu?
Wiesz, ze Uber to nie tylko ride sharing, ale tez dostaczanie jedzenia (w tym robienie tego autonomicznymi pojazdami) + autonomiczne ciezarowki?
  • Odpowiedz
@SmiecGnoj przeczytałeś mój post ze zrozumieniem? Jak myślisz, niższe koszty poniesie ten co auta musi kupować czy ten co je sam produkuję? Po drugie w lepszej sytuacji jest twórca systemów autonomicznych które ma w swoich autach czy ten który musi za te systemy płacić innym i oczekiwać że beda lepsze/wcześniej dopuszczone do ruchu niż. np tesla? Ja nie twierdzę że Uber upadnie ale pojawi mu się konkurencja która na start będzie
  • Odpowiedz