Aktywne Wpisy

vieniasn +23
ostatnio trochę pojeździłem w tragicznych warunkach i zdecydowanie zbyt szybko w tragicznych warunkach i ani razu nie zobaczyłem żeby zadziałała kontrola trakcji albo esp i wiele wskazuje że ja nawet nie mam tych lewackich bredni to nie szkodzi ale zaskakujące to jest że samochód z 2011 z rynku polskiego nie ma tego w wyposażeniu

czy ja komentuję na złym tagu czy każdy ma w p*ździe hokej i praktycznie występ drużyny gwiazd na olimpiadzie XDD
#mediolan2026 #hokej #mecz #pytaniedoeksperta
#mediolan2026 #hokej #mecz #pytaniedoeksperta

uczę się #mariadb #sql
mam za zadanie wyświetlić nazwiska pracowników, których suma wypłat jest większa od pracownika o nazwisku 'misiura'
tabela z pracownikami łączy się po kluczu nrprac z tabelą z wypłatami.
Obecnie mam coś takiego:
SELECT nazwisko, SUM(kwota) FROM pracownicy
INNER JOIN wyplaty USING(nrprac)
GROUP BY nazwisko
HAVING SUM(kwota) > ..........;
Da się w miejscu kropek wstawić jakoś warunek zarobków większych od misiury?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zrobić całe kolejne podzapytanie, ale myślę czy nie będzie jakiejś szybszej opcji, bo wykonanie całego podzapytania wydaje się wolne, i pamięciożerne
@RedveKoronny: dobra dobra ty mi juz tu nie optymalizuj
pokaz dzialajcy swoj pomysl najpierw a nie mi tu optymalizujesz zerowania poprzez XOR na bramkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
SELECT nazwisko, SUM(kwota) FROM pracownicyINNER JOIN wyplaty USING(nr_prac)
GROUP BY nazwisko
HAVING SUM(kwota) > (SELECT SUM(kwota)
Powinno się dać. Właśnie podzapytaniem
using- nikt tak nie pisze w branży, bo lekko trudniej się czyta takie joinypoza tym, nie grupuj po nazwisku - jeśli byś miał dwóch Kowalskich to ich wypłaty byłyby zsumowane :)
w przypadku Misiury musimy jednak założyć, że jest taki tylko jeden - inaczej trzeba by lekko zmodyfikować treść zadania
ja bym zrobił