Wpis z mikrobloga

#linux #programista15k #programowanie

Mam skonfigurowaną Grafanę, która pobiera dane z InfluxDB, teraz chciałem monitorować serwer przy użyciu Prometeusa no i teoretycznie działa, pokazuje mi długą listę nodów gdy wkleję do przeglądarki adres tego serwera dopisując na końcu /metrics, lista się pokazuje w mojej sieci lokalnej, jak również w moim VPN, problem pojawia się przy dodawaniu Prometeusa jako źródła danych w Grafanie.

W dokumentacji DietPi znalazłem info aby utworzyć plik konfiguracyjny, nie napisano gdzie ale w necie znalazłem że ta konfiguracja powinna być w /etc/prometheus/prometheus.yml
Dodam że wcześniej tego katalogu nie było, więc to trochę wygląda tak jakbym umieszczał ten plik nie w tym miejscu co trzeba ¯\(ツ)_/¯
Zawartość tego pliku wygląda następująco:

global:
scrape
interval: 15s

scrapeconfigs:
- job
name: node
staticconfigs:
- targets: ['Mój
IPSerwera:9100']

Po tym zrobiłem restart usługi (systemctl restart node
exporter) i w Grafanie mam taki błąd:

Error reading Prometheus: bad_response: readObjectStart: expect { or n, but found <, error found in #1 byte of ...| <|..., bigger context ...| Node Exporter|.

Wiecie jak to naprawić ?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MagicBall: Zgaduje ze ktoś gdzieś zwraca HTML zamiast tego co oczekuje prometeus. Pewnie ten adres z portem 9100 ja bym odczytał z maszyny tej na której jest config ten plik i i zobaczył co tam jest
  • Odpowiedz
@MagicBall: heee weź mi to wytłumacz jeszcze raz co robisz, node_exporter i prometheus to dwie różne rzeczy, czemu tworzysz config prometheusa tam gdzie masz metryki i exportera, ten plik masz zedytować tam gdzie postawiłes prometheusa, do grafany też podpinasz prometheusa a nie exportera
  • Odpowiedz