Aktywne Wpisy

kris006 +79
Ja już mordeczki na dworcu, lecę do Warszawy, ziomek co go nie widziałem lat tysiąc, ma mi nawinąć robotę w gastro, a Polska B wymiera i lepiej nie będzie, trza uciekać. Trzymajcie kciuki
źródło: 1000028860
Pobierz
MamMalegoSiurka +30
#mikrokoksy #pokazforme
Kontynuując wątek rozpoczęty przez @Pan_Szeryf i podbity m.in. przez @DywanTv zeby nie umarł, bo w sumie fajna inicjatywa, wrzucam i ja.
Różnica między zdjęciami (Waga wzrost)
Kontynuując wątek rozpoczęty przez @Pan_Szeryf i podbity m.in. przez @DywanTv zeby nie umarł, bo w sumie fajna inicjatywa, wrzucam i ja.
Różnica między zdjęciami (Waga wzrost)
źródło: 1000004929
Pobierz

Mam skonfigurowaną Grafanę, która pobiera dane z InfluxDB, teraz chciałem monitorować serwer przy użyciu Prometeusa no i teoretycznie działa, pokazuje mi długą listę nodów gdy wkleję do przeglądarki adres tego serwera dopisując na końcu /metrics, lista się pokazuje w mojej sieci lokalnej, jak również w moim VPN, problem pojawia się przy dodawaniu Prometeusa jako źródła danych w Grafanie.
W dokumentacji DietPi znalazłem info aby utworzyć plik konfiguracyjny, nie napisano gdzie ale w necie znalazłem że ta konfiguracja powinna być w /etc/prometheus/prometheus.yml
Dodam że wcześniej tego katalogu nie było, więc to trochę wygląda tak jakbym umieszczał ten plik nie w tym miejscu co trzeba ¯\(ツ)_/¯
Zawartość tego pliku wygląda następująco:
global:
scrapeinterval: 15s
scrapeconfigs:
- jobname: node
staticconfigs:
- targets: ['MójIPSerwera:9100']
Po tym zrobiłem restart usługi (systemctl restart nodeexporter) i w Grafanie mam taki błąd:
Error reading Prometheus: bad_response: readObjectStart: expect { or n, but found <, error found in #1 byte of ...| <|..., bigger context ...| Node Exporter|.
Wiecie jak to naprawić ?
https://dietpi.com/docs/software/system_stats/#prometheus-node-exporter
"Prometheus server not included
Note that this software component does not install or configure a Prometheus server, it must be