Wpis z mikrobloga

Tak was trują- POLSKIE MIĘSO TO SAMA CHEMIA. Użycie antybiotyków w przeliczeniu na kilogram mięsa w krajach europejskich. Oczywiście Polska znowu "liderem" i to z fatalną tendecją (wzrostową). Użycie antybiotyków jest w Polsce prawie 60 razy (!) wyższe niż np. w Norwegii czy z 15 razy wyższe niż w Szwecji. Najwięcej atybiotyków stosuje się w Europie w Polsce, na Węgrzech i w krajach południa Europy, a najmniej w krajach skandynawskich- Norwegii, Szwecji i Islandii.
Dane: Europejska Agencja Leków Unii Europejskiej.

Link do artykułu: https://foodfakty.pl/polskie-mieso-zawiera-coraz-wiecej-antybiotykow-raport-ema

#polska #rolnictwo #dieta #mieso #polityka #zdrowie #nauka #gotowanie #zakupy #biedronka #lidl #ciekawostki #europa #szwecja #norwegia
nowyjesttu - Tak was trują- POLSKIE MIĘSO TO SAMA CHEMIA. Użycie antybiotyków w przel...

źródło: comment_1657536055821K2MmQEMLTaJBF03NKER.jpg

Pobierz
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@nowyjesttu: nie zesraj się

Różnice między 31 krajami w raportowanej sprzedaży i wzorcach sprzedaży prawdopodobnie wynikają częściowo z różnic w występowaniu chorób bakteryjnych, w składzie populacji zwierząt i systemach produkcyjnych. Ponadto istnieją znaczne różnice w zakresie dziennych dawek stosowanych dla różnych środków przeciwdrobnoustrojowych i postaci farmaceutycznych. Czynniki te mogą jednak tylko częściowo wyjaśnić zaobserwowane różnice, dlatego też należy wziąć pod uwagę inne czynniki. Niektóre kraje zmieniły swoje krajowe systemy gromadzenia danych
@nowyjesttu te dane są z dupy bo u nas jest jakiś tam inny przelicznik, nierealne ze przy tak małej produkcji zwierzęcej i pozwoleniu na antybiotyki tylko w przypadku chorych zwierząt mamy takie zużycie, plus kupują u nas i wywożą za granice co zwiększa sprzedaż