#programowanie #cpp Mam problem z gtestem. Jest postawiony mock ogólny wcześniej w teście, że coś ma się nie zadziać. EXPECTCALL(mockObj, method(, )).Times(0);
Dalej w scenariuszu testu jest jednak EXPECTCALL(mockObj, method(arg, _).WillDoSth();
Z jednej strony test płacze, że method ma nie być zawołane, ale jest, a zaraz potem, że drugi warunek jest niespełniony bo metoda została zawołana (przechwycił ją ten pierwszy expect)
W tym przypadku nie bardzo jest jak użyć RetiresOnSaturation bo saturacja to Times(0) więc de facto ten expect nigdy nie traci ważności. Jakieś sugestie?
@pietryna123: użyj StrictMocka, on będzie sapał jeżeli zostanie zawołany, a nie był spodziewany, ale jak dorzucisz mu później EXPECT_CALLa, to będzie się spodziewał tylko jego
@Malkof CTki w gteście. Odziedziczone... Scenariusz idzie przez szajs i otwiera streamy audio w PulseAudio. Zależnie od stanu w jaki wchodzimy można oczekiwać że stream się stworzy bądź nie. Oczywiście oczekiwanie "nie stworzenia" jest maksymalnie ogólne. Nie mogę tego zaorać totalnie...
Po ponad 10 latach pracy jako kierowca autobusu w Polsce, je8łem to wszystko i pojechałem w Bieszczady… to znaczy wyjechałem do pracy do Niemiec właśnie jako kierowca autobusu. Wybrałem system 2/2, właśnie mija mi drugi tydzień pracy tutaj i jest git. #pracbaza #autobusy #emigracja #niemcy
Mam problem z gtestem.
Jest postawiony mock ogólny wcześniej w teście, że coś ma się nie zadziać.
EXPECTCALL(mockObj, method(, )).Times(0);
Dalej w scenariuszu testu jest jednak
EXPECTCALL(mockObj, method(arg, _).WillDoSth();
Z jednej strony test płacze, że method ma nie być zawołane, ale jest, a zaraz potem, że drugi warunek jest niespełniony bo metoda została zawołana (przechwycił ją ten pierwszy expect)
W tym przypadku nie bardzo jest jak użyć RetiresOnSaturation bo saturacja to Times(0) więc de facto ten expect nigdy nie traci ważności.
Jakieś sugestie?
Nie mogę tego zaorać totalnie...
Expect
Action
Expect
Action
Czy masz tylko jedną akcję na końcu? Coś mi się nie chce wierzyć że to nie działa
Expect no stream create (libmethod(, ).Times(0))
Action 1
Expect stream create lib