Aktywne Wpisy

wjkp +2
#kiciochpyta #niebieskiepaski #rozowepaski
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?

Taka krótka nitka ze szczurkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: c603e824ad0028db1c4111b7d0bd18ab
Pobierz

Czy to jest jakoś tak że jak się ma ranking wysoki to nie dodaje Ci punktów ELO za granie z nisko punktowanymi graczami?
#szachy #pytanie #pytaniedoeksperta
Dla takiego gracza jak on to ranking już rybka, nic nie musi udowadniać. A rekordu zdobytego w ten sposób nikt nie będzie szanował. Poza tym czysto fizycznie nie da rady w rok, bo na jednej wygranej zarabiałby koło 0.1 jesli w ogóle.
Było jakieś 20 lat temu, że gracze z Mjanmy miedzy sobą tak sztucznie ponabijali rankingi. I co? Nic, nikt nie chciał takich sztucznych 2600 zapraszać po tym
Kalkulator na stronie fide nie dziala, ale jeśli inne kalkulatory poprawnie to grając z kimś o rankingu 2150 w przypadku jednego remisu Magnus potrzebowałby ciągu 33 wygranych aby w ogóle odrobić straty.
I nawet gdyby jednak nic nie remisował to musiałby wygrać jakieś 600-700 kolejnych partii aby dobić
@dr_minorek: pokonanie 1500 dałoby taki sam zysk jak pokonanie IM 2400 ;)
Przykładowo wg https://www.omnicalculator.com/sports/elo za pokonanie 2400 jest 1.8 pkt, za pokonanie 2150 jest 0.3 pkt.
Oo to tego nie wiedziałem :D
podejrzewałem że coś takiego może mieć miejsce ale nie byłem pewien,
Dziękuję ślicznie panowie za odpowiedzi :)
Oczywiście by tak było, każdy remis z zawodnikiem o niższym rankingu to twoja strata, jego zysk. A jakbyś Ty założył siatkę Messiemu... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Inna rzecz że tak jak @venomik napisał - Carlsenowi zdarza się czasem nie wygrać z jakimś 2400/2500 na turnieju w Norwegii.