Wpis z mikrobloga

Przypadkiem dowiedziałem się, ze po rynku obowiązuje zakaz jazdy rowerami. Kto wpadł na taki debilny pomysł?
Dwa, czy faktycznie sypią się za to mandaty czy to jakiś martwy zakaz?
#wroclaw
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klokupk: Wrócił po pandemii z tego co kojarzę.

@shelby0153: Rzadko bo rzadko ale dawała SM.

Pomysł nie jest debilny. Zakaz wziął się z tego, że w lecie na rynku jak są ogródki, turyści, ludzie z dzięcmi a rowerzyści dalej z----------i i było parę sytuacji gdzie były potrącenia. Dodatkowo rynek jesteś w stanie łatwo ominąć jak jedziesz rowerem więc jak dla mnie zakaz jest ok.
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: Aha, to te stojaki na rowery po co tam w takim razie? I co z hulajkami, stwarzają mniejsze zagrożenie niż rowery? xD poza tym nie każdy rowerzysta to debil chcący wszystkich rozjechać
  • Odpowiedz
@shelby0153: Co ja Ci poradzę. Nie każdy rowerzysta to debil, ale część nie rozumiała więc dali zakaz.

Hulajki w takim miejscu zgodnie z prawem powinny jeździć prędkością pieszego także w myśl przepisów problemu nie stwarzają.

Pracowałem w samym rynku przez rok. Dopóki nie pracowałem na rynku uważałem ten zakaz za głupi. Po roku pracy zmieniłem zdanie. Uważam wręcz, że powinni kontrolować go częściej bo ilość debili na rowerach jest taka
  • Odpowiedz
@Sebastian99932: I uwaga, nie jestem miejskim aktywistą i przedstawicielem „pedalarzy”, tak samo jak rowerem, często jezdze autem i nie wydaje mi się, żeby więcej patologii było wśród rowerzystów niż kierowców. Tu i tu spotyka się debili, po prostu
  • Odpowiedz
@shelby0153: Tak, obowiązuje i nie jest taki debilny. To jest miejsce spacerowe, potrafi być naprawdę gęsto, do tego wszędzie pałętają się dzieci pod nogami, o wypadek nietrudno.
  • Odpowiedz
@Iudex: Dzieci wypada pilnować, szczególnie w takim tłumie. Jeszcze ok rozumiem argumenty za zakazem w ciągu dnia gdy jest tłoczno (wtedy przejazd przez rynek w ogóle mija się z celem), ale na przykład w nocy?
  • Odpowiedz
@shelby0153: Bardzo świeży musi być ten zakaz, bo jadąc przez Rynek zawsze kontrolnie rzucam okiem na znaki i tabliczkę pod nimi. I do tej pory było, że nie dotyczy rowerów.
  • Odpowiedz
@mnemonk: Ten zakaz został zdjęty przez Sutryka w 2020 z powodu pandemii. Natomiast sam zakaz istniał co najmniej z 10 lat jak nie dłużej.

Było ładnie wypisane 5-9 jest dozwolona jazda rowerem.
  • Odpowiedz
Przypadkiem dowiedziałem się

@shelby0153: A to nie ma tam odpowiednich znaków? Czy może typowy pedalarz jest typowy i na znaki nie zwraca uwagi? Zakaz jest bardzo dobry bo pedalarzom w d*pach się poprzewracało i powodowali niebezpieczne sytuacje lawirując wśród pieszych.
  • Odpowiedz