Wpis z mikrobloga

@kilogram: Imo to bardzo subiektywne, ale ja posiadam teraz dwa monitor 34" 3440x1440 w konfiguracji jeden nad drugim i wiem, że nigdy nie wrócę do proporcji 16:9. W mojej pracy (grafika / video / testy ekranów) proporcje 21:9 działają świetnie, mam ogromną przestrzeń roboczą, a gierki w 21:9 osobiście gra mi się znacznie przyjemniej niż 16:9 (Nie licząc esportowych FPSów).

Jeśli potrzebujesz monitora o dużym polu roboczym to bardzo polecam. Ładnie
  • Odpowiedz
@kilogram: LG UltraWide 34WP85C-B wspiera podłączenie przez USB-C do monitora i jednocześnie ładuje laptop, nie wiem czy jest cokolwiek tańszego z tym portem, który to wspiera

"Port USB Type-C™ pozwala zarówno na przesyłanie obrazu i danych, jak i na ładowanie podłączonych urządzeń, dzięki czemu możesz podłączyć swojego laptopa za pomocą jednego kabla."
  • Odpowiedz
@Tomaszwro: @kilogram: Uwazajcie na tanie monitory od LG z usbc. Ja mam troche starszy 35wn75c-b i usbc padlo po kiliu miesiacach, a tylko dla niego kupilem ten monitor. Usb pada prawie w kazdym egzemplarzu tego monitora. Moze w tym 34WN to naprawili, trzeba poczytac opinie na necie. Ogolnie to nie polecam oszczedzac na takim monitorze, pozniej okazuje sie ze jest bezuzyteczny.
  • Odpowiedz
LG34WN700

@jedermann: A masz może porównanie z innymi monitorami 34 calowymi? Albo jak wypada ostrość fontów w porównaniu z wbudowanym ekranem retina?

Ciekawe jest to co piszesz, bo problem z ostrością fontów teoretycznie dotyczy tej rozdzielczości i tego, że maki słabo radzą sobie ze skalowaniem. Sam mam samsunga 34" i próbowałem wielokrotnie coś zrobić z tą ostrością, ale pozostało mi jedynie przyzwyczaić się do tego, że tak po prostu jest
  • Odpowiedz
@ale_typ: Niestety nie mam porównania do innych (dodatkowo, zwracam tylko uwagę, że u mnie jest 32"). W porównaniu do retiny... cóż, nie widzę wielkiej różnicy? Do tego stopnia, że jak mam dwa obok siebie (a zawsze tak pracuję), to na MB wrzucam tylko jakieś pierdoły do monitorowania kątem oka, a na LG po prostu pracuję.
U mnie ze skalowaniem nie ma problemów, ale znowu - przy połączeniu bezpośrednim monitora po
  • Odpowiedz
@jedermann: Okeh, nie było tematu, bo 4k ten problem nie dotyczy. Założyłem, że też masz ultrawide i 1440p. W takim razie to utwierdza mnie w przekonaniu, że trzeba pozbyć się ultrawide i wziąć 4k ;)

A jak właśnie ze skalowaniem interfejsu? Taka rozdzielczość i 32 cale nie powoduje, że wszystko jest bardzo małe i trzeba powiększać interfejs, żeby komfortowo korzystać?
  • Odpowiedz
@ale_typ: Nie, nie jest za małe - przy odpowiednim skalowaniu jest idealnie. Gdy łączyłem przez docka, to właśnie nie dało się odpowiednio skalować i wtedy wszystko wtedy było malutkie.
  • Odpowiedz