Tomaszwro via Wykop
@Mknobek1: Nie jestem hydrologiem, ale jestem z Raciborza. Odpowiedź jest bardzo prosta - Bo ten zbiornik nie jest dokończony. Aktualnie duża część zbiornika Racibórz to żwirownia i na co dzień wydobywane są z niego ogromne ilości żwiru o estymowanej wartości w miliardach złotych. Zbiornik "zarabia" na "żwirowni", a dodatkowo jest ciągle dzięki tym robotom pogłębiany i finansowana jest dalsza rozbudowa i powiększenie zbiornika. Z aktualnych realnych 155 milionów m^3 pojemności
Stworzyłem swój produkt, którego próbki chcę wysłać do szefów kuchni, aby poznać ich opinie na jego temat.
Mianowicie chodzi liofilizowany czosnek. Czosnek ten jest nieporównywalnie bardziej intensywny w smaku i aromacie niż znany wszystkim czosnek granulowany. Dodatkowo zachowuje praktycznie wszystkie wartości odżywcze świeżego czosnku, posiada czysty skład (100% czosnek), surowiec wykorzystany do produkcji to odmiana 'Harnaś' i pochodzi od lokalnego
Napisałeś w komentarzach, że podobno jakiś polski liofilizator powstaje i będzie kosztować mniej niż 50k. Tak tylko dam znać, że na rynku już teraz bez problemu są dostępne olejowe liofilizatory działające na -40C właśnie za mniej niż 20 000 złotych brutto, popatrz na chociażby harvestright, jest nawet na allegro, sprzęt typowo domowy oczywiście, ale jakby go obili nierdzewką