Wpis z mikrobloga

@Mescuda: Ostatnio jakiś mirek pisał, że HR-ówka u nich w pracy odrzuciła zajebistego programistę czy innego specjalistę, bo miał w CV wpisane MS Office zamiast Excel xDD
  • Odpowiedz
@Mescuda: A od kiedy HRówka ma ostatecznie do gadania przy zatrudnieniu? Decyduje manago któregoś tam szczebla ona jest o papierków i karty multisport( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 86
@Riczard: @sikalafou: widzę, że mało o procesie zatrudniania wiecie.
Jak spływają CV na dane stanowisko to jak myślicie kto je w pierwszej kolejności czyta i selekcjonuje? Zatrudniający manager? On ma od tego właśnie taką HRówkę. Jak się jej nie przypodobacie to manager nawet na oczy nie zobaczy Waszego CV.
  • Odpowiedz
widzę, że mało o procesie zatrudniania wiecie.

Jak spływają CV na dane stanowisko to jak myślicie kto je w pierwszej kolejności czyta i selekcjonuje

@Vincenzo: No oczywiście, preselekcja jest u HR lub/i head hunterów. Pisałem o samym zatrudnieniu (czyli po rozmowie kwalifikacyjnej), ze nie ma nic do gadania.

A o samym procesie trochę wiem bo właśnie "byłem tym manago" i w zależności od firmy i stanowiska albo rekomendowałem "tak" lub "nie" wyżej
  • Odpowiedz
@sikalafou: Dokładnie to. Poza tym jak ktoś ma ponad 5 lat doświadczenia to rekrutacja wyglada zupełnie inaczej niż jakiegoś juniora. Przeważnie rozmawiasz z kierownictwem o wynagrodzeniu, warunkach i kiedy możesz przyjść do pracy
  • Odpowiedz
@naciski to była chyba konwersacja na temat wymiatacza od słynnego szparka i hadupa co nie skończył studiów ale zaczął i był bardzo dobry a ona tam go w-----ł za brak wyższego xD
  • Odpowiedz
@sikalafou: rola HRow w rekrutacji to w ogole dla mnie zagadka. Na stanowisko na ktore przychodzilem do firmy w ktorej pracuje bezwzglednie wymagane bylo wyksztalcenie wyzsze (kierunek zwiazany z finansami/ekonomia) i przynajmniej dwa lata doswiadczenia w finansach. Ja doswiadczenia mialem 8 lat, ale prowadzenia serwisu rowerowego, a wyksztalcenie srednie. Nawet jakbym mial wyzsze to zaczalem studia na kierunku anglistyki a nie finansow/bankowosci xD. I ktos, kto to CV dostal do
  • Odpowiedz