Wpis z mikrobloga

Mircy mam taki problem. MAm pliczek excela gdzie pracuje na nim około 30 osób. Ostatnio ktoś nam namieszał i poprzestawiał wiersze plus powstawiał coś na filtrach - wiadomo jak excelek to sobie lubi namieszać... Doszliśmy do wniosku, że zablokujemy najbardziej newralgiczną część przed edycją, dostęp będzie miało maks 3 osoby a reszte - czyli to gdzie codziennie uzupełniają dane będzie odblokowane. Niby wszystko poszło ok ale pojawił się problem. Mam około 5 kolumn zgrupowanych by nie było zbyt wielu a korzystać z nich muszą wszyscy tak ze 3-4 razy w miesiącu. Jak ogarnąć ten temat? wiem, że nie da się grupować i rozgrupowywać komórek. VBA? nie jestem jeszcze aż tak oblatany w temacie.
#excel #vba #pracbaza
  • 7
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Whatashame1: zrób część do edycji przez wszystkich w jednym arkuszu a resztę w drugim, niech się automatycznie zaciąga. Jak masz dobrze zrobiony formularz z indeksem to to że ktoś "poprzestawiał wiersze plus powstawiał coś na filtrach" nie powinno być problemem
  • Odpowiedz
30 osób dopisuje dane. Taka lista ze stanami osobowymi itd. Widziałem ze można to makrem ogarnąć, że powiedzmy po wciśnięciu przycisku automatycznie odblokowuje arkusz, rozwija grupę i blokuje arkusz i np. drugi przycisk który robi odwrotną kolejność. i niby próbowałem ogarnąć to przez nagrywanie makra ale nie bardzo to działa
  • Odpowiedz