Aktywne Wpisy

petugh +698
Ponad 3 lata ciężkiej pracy, a oto jej efekty. -55kg.
Początek 1 czerwca 2022, ale po drodze niezliczona ilość wzlotów i upadków. W tym przytycie z powrotem 16kg.
Jak można doprowadzić się do takiego stanu? Nie mam żadnych wymówek, chorej tarczycy, problemów z hormonami itd. Po prostu żarłam jak prosiak, miałam napady kompulsywnego objadania się i zerową samoocenę.
NIGDY nie byłam szczupła, już od dzieciaka miałam nadwagę a potem otyłość.
Jak to
Początek 1 czerwca 2022, ale po drodze niezliczona ilość wzlotów i upadków. W tym przytycie z powrotem 16kg.
Jak można doprowadzić się do takiego stanu? Nie mam żadnych wymówek, chorej tarczycy, problemów z hormonami itd. Po prostu żarłam jak prosiak, miałam napady kompulsywnego objadania się i zerową samoocenę.
NIGDY nie byłam szczupła, już od dzieciaka miałam nadwagę a potem otyłość.
Jak to
źródło: temp_file8658151187121454080
Pobierz
xxMAXIMxx +112
Odcinek 4 telenoweli #gtv1750
Coś więcej na temat garażu. Wymiary 8x12m + antresola na 1/3 powierzchni. Zaprojektowałem sam, przeliczył mi kumpel konstruktor. Z zawodu też projektuję ale inną branżę. Wybudowana na płycie fundamentowej, konstrukcja stalowa obita płytą warstwową 100mm. Wszystkie prace wykonałem samodzielnie. No dobra zatrzeć płytę pomogła mi ekipa co się na tym zna. Składałem konstrukcję z pomocą dźwigu do drewna na ciężarówce, konstrukcję pomógł mi poskładać teść, szwagier
Coś więcej na temat garażu. Wymiary 8x12m + antresola na 1/3 powierzchni. Zaprojektowałem sam, przeliczył mi kumpel konstruktor. Z zawodu też projektuję ale inną branżę. Wybudowana na płycie fundamentowej, konstrukcja stalowa obita płytą warstwową 100mm. Wszystkie prace wykonałem samodzielnie. No dobra zatrzeć płytę pomogła mi ekipa co się na tym zna. Składałem konstrukcję z pomocą dźwigu do drewna na ciężarówce, konstrukcję pomógł mi poskładać teść, szwagier
źródło: 20250507_192836
Pobierz

1. Jaki procent zarobków to Wasz aktualny leasing?
2. Jaki procent uznajecie za maksimum?
Taki przypadek:
zarobki 20k na rękę, auto na oku za 174k, wpłata 30% (około 50 tys), wykup 1%, wyszło mi 36 rat po 3936 brutto, czyli 19,68% pensji. Odliczając połowę VATu bo ryczałt wychodzi 3568 zł czyli 17,84%. Mogłem się gdzieś walnąć bo na szybko. Czy to dużo? Zaznaczam, że korzystałem ze zwykłego kalkulatora w internecie. Do tego dojdzie pewnie wyższa kwota za stałe oprocentowanie. Wydatki na życie miesięcznie to około 4-4,5k
To jak jest z Waszymi leasingami?
#leasing #motoryzacja #samochody #pytanie #finanse
@famir96: To chyba zależy od Twoich priorytetów, planów na przyszlosc i reszty majątku?
Bo sam % nie oznacza nic. 19% to mało i dużo, zalezy czego chcesz od zycia.
Znam osoby które poswiecaja na motoryzacje 80% swoich zarobków oraz takie które
Komentarz usunięty przez autora
- jeśli to ma być tylko bezduszne narzędzie do przemieszczania, nie oczekujesz wiele lub przemieszczasz się mało, to duży %. Z pewnością da się taniej
- jeśli ma to być wygodne narzędzie do przemieszczania się, zrobiłeś research i to auto spełnia wszystkie Twoje potrzeby, to nadal duży %, ale uzasadnienie już znacznie sensowniejsze
- a jeśli to ma
@BShKF: To. Drugi punkt.
Czyli trzeba zwiększyć zarobki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dentka7: Jasne, że samochód prawie zawsze to mniejszy lub większy zbytek, pytanie tylko gdzie jest granica ascetyzmu? Oszczędzać można dosłownie na wszystkim i można w tym zajść bardzo daleko, ale czy warto to już kwestia bardzo indywidualna
Komentarz usunięty przez autora
@BShKF: Ja napisałem z perspektywy budżetu, że samochód to koszt i cięzko mowic o dobrych praktykach w tym przypadku.
Dobra praktyka z perspektywy budżetu to ograniczac koszty, zwiekszać wpływy.
@famir96: To bardzo uniwersalna zasada i uważam, że jest wyjątkowo mało osób, które mogą sobie uczciwie pozwolić aby tego nie robić.
Dużo też zależy od tego jak bardzo potrzebujesz tego auta tu i teraz. To zdecydowanie nie jest dobry okres na ten zakup, ale nie wiadomo kiedy się to zmieni i czy przypadkiem nie będzie jeszcze gorzej. Paradoksalnie
@hagendagen: Nie dziwne. Oznaczałoby to rowniez ze przez ten rok nie odłozył nic na mieszkanie oraz na inne zachcianki i poswiecił cały rok na rzecz samochodu.
A tak bedzie sobie spokojnie zył tak jak wczesniej i miał samochód za "czesc" swoich zarobków.
@hagendagen: No ale nie miałby tego samochodu przez ten rok bo musiałby na niego odkłądać (a czyms jezdzic by musiał, wiec co? wynajem? zakup czegos tanszego co mu sie nie podoba?). A pozniej mozna tą sama logike zastosować: "po co kredyt, odłóz sobie na mieszkanie przez 5 lat".
Stosujac taka metode realnie
@hagendagen: No dlatego każdy musi podejmować swoje decyzje i kalkulować swoje ryzyko. W przypadku OPa ryzyko jest bardzo niskie.
Ja na ten moment mam auto w leasing zamiast, gdzie to auto to pewnie 2 moje pensje.
Chciałem spełnić swoje marzenie i pozwoliłem sobie na większy wydatek % budżetu miesięcznego na auto. Nie