Wpis z mikrobloga

Cześć, zabieram się do wyprowadzki z domu, jestem sam, przeciętne zarobki lub trochę ponad biorąc pod uwagę jakieś nadgodziny inż. elektryk - doświadczenie w biurze projektowym, albo fuchy(elektryk z uprawnieniami).

Chciałbym mieszkać w kawalerce nie pokoju, chcę utrzymać tani w eksploatacji samochód choć na co dzień do pracy dojeżdżałbym na nogach albo hulajnogą elektryczną o ile znajdę pracę i mieszkanie w pobliżu.

Celuję w 3 miasta:
- Kraków bo blisko góry, stare miasto, kopce - widoki
- Poznań bo jeziora i być może tańsze życie
- Warszawa bo... Warszawa

Potem raczej emigracja do Norwegii, o ile ogarnę podstawy języka, uzyskam DSB, może zrobię C+E.

Pytanie, czy po przeprowadzce z innego większego miasta do Warszawy widzicie jakieś znaczne plusy w codziennym życiu? No choćby widok skyline na co dzień, zarobki, standard życia, jakość usług, metro, możliwości rozwoju zawodowego itp. Wszystko biorąc pod uwagę przeciętne zarobki. No albo minusy.

#wynajem #mieszkanie #warszawa #krakow #poznan #zycie #polska #praca #pracbaza
#emigracja #pytanie
  • 6
@mowmiwacpan: Warszawa jest świetna, ale droga i zatłoczona (więc znów droga). Jeśli nie przyjeżdżasz tu z myślą o wielkiej karierze, a chcesz tylko przeturlać się 3 lata, a potem przekwalifikować na kierowcę, to nie widzę sensu. Ze słyszenia mam wrażenie, że najlepszy stosunek cen do zarobków jest w Poznaniu, a w Krakowie chyba jeszcze gorzej niż w Warszawie. Jeśli jesteś z miasta wojewódzkiego, to bym tam została albo od razu uderzała
No choćby widok skyline na co dzień, zarobki, standard życia, jakość usług, metro, możliwości rozwoju zawodowego itp.

@mowmiwacpan: Widok skyline to nie jest żaden plus... Zresztą większość warszawiaków wcale na co dzień nie ma takiego widoku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnio jak się spotkałam ze znajomymi w centrum, to się zdziwiłam, że jest +1 kilkudziesięciopiętrowy budynek więcej, tak często tam bywam, odkąd pracuję zdalnie xD

Centrum jest