Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jak mogę się połączyć przez SSH do serwera w sieci lokalnej poprzez vps?

SSH client -> vps -> SSH server

Niestety serwer jest bez stałego IP zewnętrznego więc do tej pory łączyłem się przez TeamViewer ale coś spadło z rowerka i nie mogę się połączyć przez TeamViewer spoza domu

Tak samo docelowo chciałbym zrobić z VNC. Lokalnie po wifi mam to skonfigurowane ale nie wiem jak to wystawić poza lan.

Czego mam szukać? Jak to się nazywa?

#ubuntu #siecikomputerowe #vps #ssh

VPS stoi na Ubuntu, SSH serwer też stoi na Ubuntu. Domowy router to mikrotik hAP lite
  • 21
  • Odpowiedz
  • 0
@Czlowiek_Ludzki: ok, dzięki za nakierowanie. Poczytam o tym. Gdzieś jeszcze znalazłem informacje o bidirectional SSH tunnel i nie wiem czy to by nie było lepsze w moim przypadku
  • Odpowiedz
  • 0
@Michuy: czytałem i o vpn i o tunelowaniu SSH. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie tunelowanie ale nie mogę rozgryźć jak się połączyć przez SSH za pomocą tego. Z tego co zrozumiałem to mogę zrobić tak.

M1 - mój telefon
M2 - vps z zewnętrznym IP
M3 - pc za natem

Otwieram reverse tunnel między M3 a M2 za pomocą skryptu przy starcie M3. I łącze się do M3 z M1
  • Odpowiedz
  • 0
@Michuy: czy wystarczy jak zrobię reverse tunnel między M3 a M2 z przekierowaniem portu z 22 na np 44 i jak będę chciał się połączyć z M1 user@ipM2:44 to połączy mnie na user@ipM3:22
  • Odpowiedz
  • 0
Jeżeli ktoś natrafi na podobny problem jak ja to poniżej przedstawiam rozwiązanie:

M1 - mój telefon
M2 - vps z zewnętrznym IP
M3 - pc za natem

M3
ssh -N -R 0.0.0.0:6022*:M3ip:22 M2user@M2ip

M2
sudo ufw allow 6022*
sudo ufw reload

M1
ssh -p 6022* M3user@M2ip

* - port 6022 to tylko przykład, można użyć innego wolnego

Jeżeli chodzi o wystawienie VNC poprzez M2 to trzeba:

M3
sudo ufw allow 5900
sudo
  • Odpowiedz
  • 0
A poniżej rozpiska jak zrobić żeby tunel się uruchamiał przy starcie systemu

sudo nano /etc/systemd/system/ssh-tun-22.service

[Unit]
Description=Persistent SSH reverse Tunnel from port 6022 on external server to port 22 on this server (for encrypted traffic)
After=network.target

[Service]
Restart=on-failure
RestartSec=5
ExecStart=/usr/bin/ssh -N -o ServerAliveInterval=60 -o ExitOnForwardFailure=yes -R 0.0.0.0:6022:M3ip:22 M2user@M2ip

[Install]
WantedBy=multi-user.target

sudo systemctl daemon-reload

sudo systemctl enable ssh-tun-22.service

sudo systemctl start ssh-tun-22.service

Z VNC jest tak samo tylko trzeba przekierować na port 5900
  • Odpowiedz