Aktywne Wpisy
zonobijca +661
No proszę. A jednak okazuje się, że to stary Gaborowej #!$%@?ł road rage, a teraz udają niewiniątka. Niech te klauny grają dalej kartą rasizmu. Na pewno społeczeństwo będzie im wierzyć za każdym razem coraz bardziej XD
#bekazlewactwa #rasizm #wypadek #polskiedrogi
#bekazlewactwa #rasizm #wypadek #polskiedrogi
SSH client -> vps -> SSH server
Niestety serwer jest bez stałego IP zewnętrznego więc do tej pory łączyłem się przez TeamViewer ale coś spadło z rowerka i nie mogę się połączyć przez TeamViewer spoza domu
Tak samo docelowo chciałbym zrobić z VNC. Lokalnie po wifi mam to skonfigurowane ale nie wiem jak to wystawić poza lan.
Czego mam szukać? Jak to się nazywa?
#ubuntu #siecikomputerowe #vps #ssh
VPS stoi na Ubuntu, SSH serwer też stoi na Ubuntu. Domowy router to mikrotik hAP lite
co puścisz publicznie to inna sprawa
@maniok: możliwe. Jakiś czas temu próbowałem zrobić coś w rodzaju nata na vpsie. Potrzebowałem mieć stałe IP ale mój ISP nie dawał mi takiej opcji. Może te linki coś pomogą bo w sumie to i tak będzie miało trochę ze sobą wspólnego
https://wiblo.pl/2016/12/15/openvpn-dostep-do-lan-sieci-lokalnej-oraz-z-lan-do-openvpn/
https://askubuntu.com/questions/320121/simple-port-forwarding
M1 - mój telefon
M2 - vps z zewnętrznym IP
M3 - pc za natem
Otwieram reverse tunnel między M3 a M2 za pomocą skryptu przy starcie M3. I łącze się do M3 z M1
M1 - mój telefon
M2 - vps z zewnętrznym IP
M3 - pc za natem
M3
ssh -N -R 0.0.0.0:6022*:M3ip:22 M2user@M2ip
M2
sudo ufw allow 6022*
sudo ufw reload
M1
ssh -p 6022* M3user@M2ip
* - port 6022 to tylko przykład, można użyć innego wolnego
Jeżeli chodzi o wystawienie VNC poprzez M2 to trzeba:
M3
sudo ufw allow 5900
sudo
sudo nano /etc/systemd/system/ssh-tun-22.service
[Unit]
Description=Persistent SSH reverse Tunnel from port 6022 on external server to port 22 on this server (for encrypted traffic)
After=network.target
[Service]
Restart=on-failure
RestartSec=5
ExecStart=/usr/bin/ssh -N -o ServerAliveInterval=60 -o ExitOnForwardFailure=yes -R 0.0.0.0:6022:M3ip:22 M2user@M2ip
[Install]
WantedBy=multi-user.target
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable ssh-tun-22.service
sudo systemctl start ssh-tun-22.service
Z VNC jest tak samo tylko trzeba przekierować na port 5900