Wpis z mikrobloga

Teoretyczne pytanko, kupilibyście (a raczej zarezerwowalibyście bo doliczyć trzeba czekanie na produkcję xD) samochód z salonu, w czasie premiery, gdy nie ma prawie jeszcze żadnych testów czy opinii, pierwsi użytkownicy dostaną auto za parę miesięcy itd, ale już jesteście po jeździe testowej i Wam mocno spasowało? Marki takie jak kia, vw, hyundai czy toyota? Zastanawiam się czy lepiej poczekać na jakieś opinie itd, ale to znacznie wydłuży czas oczekiwania czy kupować w ciemno jak mi się podoba i sprawdziłem osobiście.

W sumie teraz pomyslalem, ze zawsze mozna zrezygnowac przy odbiorze, a już wtedy pewnie będą jakieś pierwsze testy na kanałach moto.

#leasing #motoryzacja #samochody #volkswagen #kia #hyundai #toyota

Kupilibyście?

• Tak 52.6% (50)
  • Nie 47.4% (45)

Oddanych głosów: 95

• 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaki to model? Ogólnie jeżeli jest premiera, a nie ma żadnych recenzji, to zazwyczaj auto jest gównem, przykład alfy tonale, reklamowana jako hybryda, a to tylko MHEV, słaby silnik i problemy z ciągłym gaszeniem i odpalaniem silnika na postoju z klimą oraz kosmiczne spalanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mało tego stosują zadatek, aby ludki nie rezygnowali zbyt chętnie...
  • Odpowiedz
@Someguy3517372: w VAG zrobili to softem ale często auta z kolejnych miesięcy produkcji maja delikatne zmiany juz na etapie lini produkcyjnej. Prym w tym wiedzie reno co auta przeliftem miałem z 10 wersji tego samego elementu
  • Odpowiedz
@Someguy3517372: Jeździłem, w kolorze zielonym w full opcji z limitowanymi 20" calowymi felgami to najpiękniejsze auto, jakie widziałem, ale po jeździe czar prysł, żeby jeszcze kosztowało 3/4 ceny to może.

Brałem pod uwagę też CX-60, w kolorze czerwonym z czarnymi felgami mega bandzior, ale 2 wady, brak dotykowego ekranu, i brak trybu jazdy hybrydowej, jedziesz na prądzie, jak się skończy to na spalinówce, nie możesz jechać typowo w trybie hybrydy, aby
  • Odpowiedz
@Someguy3517372: Nową KIA NIRO, której nie ma w salonach jeszcze zamówiło kilkaset osób w wersji EV i już zmieniono cennik - hybrydy +5k w górę, EV +14k w górę. Osoby, które zamówiły wcześniej już wygrały.
  • Odpowiedz
eździłem, w kolorze zielonym w full opcji z limitowanymi 20" calowymi felgami to najpiękniejsze auto, jakie widziałem, ale po jeździe czar prysł, żeby jeszcze kosztowało 3/4 ceny to może.

@makaron25: O jakim samochodzie mówisz?
  • Odpowiedz
@kogi: W KIA masz zaliczkę, możesz zrezygnować w każdej chwili, a cenniki zmieniają cały czas. To samo było w 2019 z proceedem, KIA startuje z niskiej ceny i często aktualizują cennik. Lexus np na początku dawał 30% rabatu na NX i stopniowo zmniejszali rabat, więc jak nie siedziałeś w temacie to nie widziałeś podwyżek cen
  • Odpowiedz
@kogi: Klasyczna to mam na myśli bez ładowania z gniazdka, a to że mają turbo, to wyjdzie z czasem, ale KIA daje 7 lat gwary na silnik, więc podchodzi do żywotności lepiej niż inne marki.
  • Odpowiedz
@Someguy3517372: pracuję jako inżynier jakości w branży motoryzacyjnej. Nie kupowałbym samochodu w pierwszym i ostatnim roku produkcji. Zdziwiłbyś się, w jaki sposób poprawiane są części na początku produkcji, zanim nie poprawi się procesu. A pod koniec już wchodzą projekty oszczędnościowe.
  • Odpowiedz
@Someguy3517372: Fajnie, szukam trochę większego auta dla wygody no i hybrydę dla niższego spalania, ja biorę gt-line + ae+ + har + lth, mniejszy bagażnik niż proceedm, ale wentylowane fotele są i siedzi się wygodnie a mam prawie 2m wzrostu. Wybór z rozsądku, bo po prostu nic innego nie ma co spełnia moje wymagania.
  • Odpowiedz