@Qiub92: A to przepraszam. Znam takie przypadki co z Lwowa przenieśli się na studia tak samo płatne do jednego z miast wojewódzkich w Polsce i nie powiedziałbym że to są "konowały" albo "niewystarczająco mądrzy". O dopłatach w kwocie różnicy nic nie słyszałem ale jeżeli tak jest to żenada
@Qiub92: I bardzo dobrze. W Polsce mamy tak gigantyczny niedobór kard medycznych, że jakiekolwiek limity na kierunki medyczne powinny być zniesione. Dopiero pierwszy rok powinien być ostrą selekcją i jak się utrzymasz, to spoko, czeka cię jeszcze 5 kolejnych lat i egzamin końcowy. Zdasz to spoko. Nie? - ojejku. I czy na to nas stać? Jasne, trzeba tylko redukować miejsca na socjologii, filologii i kierunkach humanistycznych, na których zdecydowanie mamy
@Qiub92: Nie przesadzaj. To czy ktos sie dostał czy nie to tęz kwestia limitów, a te dopiero niedawno powiekszano. Nie znaczy to, że tamci beda słabymi lekarzami. Natomiast powinni to dofinansowanie odpracowac w Polsce dożywotnio.
@hurb: @mango2018: @SoulShredder: akurat jestem trochę oburzony właśnie przez rozmowę z kolegą, bo znam jego córkę i wiem, że w Polsce to może dostałaby się na studia z makijażu, a nie na żadną medycynę, z tego co pamiętam, to matury napisała po max 50% z wszystkiego. I teraz ona jeszcze wyjdzie na tym wszystkim lepiej niż ludzie którym do medycyny zabrakło 1 czy 2%…
jakiekolwiek limity na kierunki medyczne powinny być zniesione.
@mango2018: i jak chcesz upchac te tysiace osob w zakladach anatomii? jeden na drugim ma stac? jak jest 10osob w grupie na anatomii to jest tłoczno i nic nie widac
@pieknamarion: LEK jest dość dziwnym egzaminem, bo wystarczy wykuć się na pamięć stałych pytań i masz zaliczenie, a kwintesencją jest kreatywność puli zmiennej np w tym roku czy CO przechodzi przez kaetonogips. ( ͡°͜ʖ͡°) Zakład anatomii też nie jest ulubionym miejscem wszystkich studentów i tak naprawdę znalazłoby się miejsce, a jakby Bochenek schodził na pniu ( ͡°͜ʖ͡°) Tak
@mexxl: 1 nie zgodze sie bo dopiero od jakichs dwoch tur jest ezgamin z bazy (wiem bo pisalem) 2 zaklad antomii nie jest ulubionym miejscem ale zajecia sie tam musza odbyc i trzeba anatomii sie nauczyc (nie do konca rozumiem o co ci chodzi) 3 rezydentury to inna sprawa ale problem z nimi jest tylko w miastach uniwersyteckich, w mniejszych powiatowych praktycznie kazda dostaniesz od reki jesli zdecydujesz sie tam
@Qiub92: Oj aleś odleciał... Ty w ogóle wiesz jak wygląda studiowanie medycyny? Merytorycznie muł dno i wodorosty
1. To że jest się zapłaciło czesne nie znaczy, że nie mogą Cię WYPIEPRZYĆ z kierunku jeśli jesteś "koniowałem" jak Ty to (słabo) ująłeś. Sam znam sporo takich przypadków gdzie starzy finansują studia córce a ta wylatuje po pierwszym czy drugim semestrze
2. Myślisz że jaki to jest koszt? Przecież to jest co
@pieknamarion: i napewno będziesz miał wielkie perspektywy kariery jak zostaniesz rezydentem od wszystkiego w jakimś P----------e Malym, oczywiście jak znajomych dzieci nie będzie na twoje miejsce. Lek zawsze był powtarzalnym egzaminem i pula pytań była taka sama, jeśli coś się zmieniało to wartości w pytaniach, to nie matura, że co roku miałeś inne pytania i tak naprawdę da się wyuczyć tego na pamięć, zresztą średnio rozgarnięta osoba da radę to
@mexxl: @pieknamarion: ja na pierwszy LEP poszedłem z buta po studiach bez przygotowania żeby wyczaić o co cho i uważam, że żeby na starym lepie nie uciułać tych 56% czy jaki tam jest próg zdania a jednocześnie prześlignąć się przez te studia to naprawdę trzeba było być tłukiem bo te 56% to wchodziło luźno z giełdy. Tam była tak samo pula pytań, z tym, że ta giełda była
@Big_Salceson: Nie wiem jak wygląda studiowanie medycyny od wewnątrz, bo medycyny sam nie studiowałem, aczkolwiek mam brata świeżo po studiach. Sama sytuacja o której piszę jest dla mnie żenująca, bo z tego co zdążyłem się zorientować, dziewczyna nie zdążyła na Ukrainie zaliczyć 3 roku, ale w Polsce zacznie od razu 4 rok studiów (jak i dlaczego?). Z tego co mówił mi brat to 4 rok studiów to już zabawa po
i jak chcesz upchac te tysiace osob w zakladach anatomii? jeden na drugim ma stac?
@pieknamarion: Nie. Trzeba zbudować nowe zakłady. Nie wiem, w którym semestrze jest anatomia, ale wydaje mi się, że można ją przenieść na drugi rok, a na pierwszy najtrudniejszą teorię. I tak pewnie połowa odpadnie. Zresztą już pierwszy odsiew można zrobić w szkole średniej, podwyższając poziom biologii na poziomie zaawansowanym, który chyba jest niezbędny na medycynę.
@Big_Salceson: No i przy tysiącu studentów i dopłacie ok. 30k za każdego z nich, to już kwota 30 milionów złotych za semestr, trochę przepalanie pieniedzy.
W Polsce mamy tak gigantyczny niedobór kard medycznych, że jakiekolwiek limity na kierunki medyczne powinny być zniesione.
Dopiero pierwszy rok powinien być ostrą selekcją i jak się utrzymasz, to spoko, czeka cię jeszcze 5 kolejnych lat i egzamin końcowy.
Zdasz to spoko. Nie? - ojejku.
I czy na to nas stać? Jasne, trzeba tylko redukować miejsca na socjologii, filologii i kierunkach humanistycznych, na których zdecydowanie mamy
Nie znaczy to, że tamci beda słabymi lekarzami. Natomiast powinni to dofinansowanie odpracowac w Polsce dożywotnio.
@mango2018: i jak chcesz upchac te tysiace osob w zakladach anatomii? jeden na drugim ma stac? jak jest 10osob w grupie na anatomii to jest tłoczno i nic nie widac
Zakład anatomii też nie jest ulubionym miejscem wszystkich studentów i tak naprawdę znalazłoby się miejsce, a jakby Bochenek schodził na pniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak
2 zaklad antomii nie jest ulubionym miejscem ale zajecia sie tam musza odbyc i trzeba anatomii sie nauczyc (nie do konca rozumiem o co ci chodzi)
3 rezydentury to inna sprawa ale problem z nimi jest tylko w miastach uniwersyteckich, w mniejszych powiatowych praktycznie kazda dostaniesz od reki jesli zdecydujesz sie tam
Merytorycznie muł dno i wodorosty
1. To że jest się zapłaciło czesne nie znaczy, że nie mogą Cię WYPIEPRZYĆ z kierunku jeśli jesteś "koniowałem" jak Ty to (słabo) ująłeś. Sam znam sporo takich przypadków gdzie starzy finansują studia córce a ta wylatuje po pierwszym czy drugim semestrze
2. Myślisz że jaki to jest koszt? Przecież to jest co
Lek zawsze był powtarzalnym egzaminem i pula pytań była taka sama, jeśli coś się zmieniało to wartości w pytaniach, to nie matura, że co roku miałeś inne pytania i tak naprawdę da się wyuczyć tego na pamięć, zresztą średnio rozgarnięta osoba da radę to
@pieknamarion: Nie. Trzeba zbudować nowe zakłady.
Nie wiem, w którym semestrze jest anatomia, ale wydaje mi się, że można ją przenieść na drugi rok, a na pierwszy najtrudniejszą teorię.
I tak pewnie połowa odpadnie.
Zresztą już pierwszy odsiew można zrobić w szkole średniej, podwyższając poziom biologii na poziomie zaawansowanym, który chyba jest niezbędny na medycynę.