Wpis z mikrobloga

Cześć Wam! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Początkiem listopada wypada mi urlop kiepsko bo pewnie w Europie wszędzie zimno, po przekalkulowaniu ostatnich wczasów po Polsce stwierdziłem, że może warto spróbować ruszyć się za granice. Mam kilka pytań do obeznanych w temacie. (jechałbym ze swoją kobietą)
1. Nie byłem do tej pory za granicą na wakacjach ani nie leciałem samolotem nasz angielski jest raczej na średnim poziomie...Stąd moje obawy i wolałbym jechać z jakimś polskim przewodnikiem i grupą, do którego w razie czego można byłoby się zwrócić o pomoc na lotnisku czy na miejscu...
2. Co na początek polecacie? Myślałem o Włoszech i wyciecze objazdowej z przewodnikiem
3. Nie mamy paszportów ani szczepienia przeciwko Covid.
4. Wycieczka ~ 6,7 dni

#europa #wlochy #italia #podroze #podrozujtaniej #budzet #podroze #wycieczki #biuropodrozy #wczasy #samoloty #tui
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na pierwszy raz wycieczka z przewodnikiem i grupą brzmi rozsądnie. We Wloszech w listopadzie bedzie tak ok 15 stopni (na południu, na północy pogoda porownywalna do naszej). Jeśli nie zależy Wam na grzaniu tyłka na plazy, to wydaje mi się to dobry plan, Włochy są piękne i proste do podróżowania, Włosi sympatyczni i pomocni. O której części Włoch myślicie?
  • Odpowiedz
2. Co na początek polecacie? Myślałem o Włoszech i wyciecze objazdowej z przewodnikiem

@Zuzu10: znajdź coś typu Rzym, Piza, Florencja, Bolonia, będzie Pan zadowolony xD

raczej na średnim
  • Odpowiedz
@Zuzu10: tu niestety nie pomogę, bo zawsze organizuję sama wyjazdy. Może też spróbuj, bilety na listopad pewnie będą tanie, hotele poza sezonem raczej też. Popatrz jakie są kierunki z lotniska blisko Ciebie i jeśli chcesz, to napisz na priv który Cię interesuje - jeżdżę do Włoch od lat, to podpowiem Ci co warto zobaczyć w okolicy itp. Na pierwszy raz nie wybieraj Neapolu ani Sycylii, mogą Was "przerazić" - bardzo
  • Odpowiedz
@Zuzu10: dla mnie nuda, ale to zależy co lubicie ;-) jak dużo nie podróżujecie to moim zdaniem lepiej zobaczyć coś więcej niż hotel i targ (a tak wyglądają te all w Egipcie). Nie ma się co bać!
  • Odpowiedz
@Zuzu10: byłem w tamtym roku w pierwszej połowie listopada przez tydzień na Cyprze, jedne z lepszych wakacji na których byłem. Bilety kupione za grosze, temperatura cały czas 26-28 stopni, nawet kropla deszczu nie spadła, jedną noc nawet spaliśmy na tarasie ( ͡° ͜ʖ ͡°) codzienne kąpiele w morzu, wyspa zwiedzona ze wschodu na zachód wynajętym autem, apartamenty wynajmowane z dnia na dzień przez booking i tanie
  • Odpowiedz
@Zuzu10: polecam ciepły Egipt bez przewodnika.
Włochy są spoko, ale w 6-7 dni to realnie zobaczysz Rzym+Neapol a i tak się nachodzisz kilka dobrych godzin dziennie.
Egipt to rozległy kraj, możesz pojechać na kontynent i w tym czasie zrobić Kair/Luxor + nurkowanie albo jakiś snorkling + quady, trochę odpocząć i wygrzać dupę. Ewentualnie jeśli jesteś fanem sportów wodnych to półwysep + tam nurkowanie/snorklowanie/jacht + quady :D
Albo możesz też wyspać
  • Odpowiedz