Mam pytanie do tych którzy programują bądź testują aplikacje androidowe lub po prostu wiedzą ;)
Potrzebuje sposobu na automatyczne sterowanie aplikacją. Najlepiej w jakimś lekkim emulatorze, choć fajnie jakby działało to też na prawdziwym urządzeniu.
Aktualnie mam taki pomysł by uruchomić emulator, robić screany, analizować je opencv a później klikać w odpowiednie miejsca za pomocą selenium. Ale szukam lepszego rozwiązania.
@K-S-: aktualne zdjęcie ekranu możesz sam robić przez adb. Dodatkowo w nim można też pewnie wymusic "clicki". Jeżeli chodzi o testowanie to możesz np. skorzystać z appium ( gdy layouty są w xml i są id) w compose trzeba by było trochę inaczej podejść.
@K-S-: moim zdaniem to z Selenium i emulatorem jedno z lepszych rozwiązań. Możesz oczywiście napisać sobie apkę która będzie takie eventy emulować, ale to będzie miało wpływ na samo urządzenie, a chciałbyś zapewne tego uniknąć.
Jeśli miałoby to pracować na prawdziwym sprzęcie, bez podłączenia przez adb+debug to bez porządnego robota się może nie obejść. Apka musiałaby mieć prawa roota by móc emulować eventy w kernelowym input systemie.
@K-S-: czemu nie? Normalnie appium użyjesz, wskazesz tylko elementy które ma klikać i sprawdzać, jak nie po ID to po xpath czy czymkolwiek. A jeśli chodzi o chmurę to saucelab jest spoko, no ale to za darmo nie jest
Eh przegapiłem info, że znowu była podwyżka minimalnej. I znowu zarabiam tylko 500zł więcej od sprzątaczki. 10 lat nabijania doświadczenia, 10 lat pracy jako grafik z czego 6 lat wypruwania sobie żył w agencji reklamowej i wszystko c---a warte.
Potrzebuje sposobu na automatyczne sterowanie aplikacją. Najlepiej w jakimś lekkim emulatorze, choć fajnie jakby działało to też na prawdziwym urządzeniu.
Aktualnie mam taki pomysł by uruchomić emulator, robić screany, analizować je opencv a później klikać w odpowiednie miejsca za pomocą selenium. Ale szukam lepszego rozwiązania.
#android #androiddev #testowanieoprogramowania #programowanie
Jeżeli chodzi o testowanie to możesz np. skorzystać z appium ( gdy layouty są w xml i są id) w compose trzeba by było trochę inaczej podejść.
Jeśli miałoby to pracować na prawdziwym sprzęcie, bez podłączenia przez adb+debug to bez porządnego robota się może nie obejść. Apka musiałaby mieć prawa roota by móc emulować eventy w kernelowym input systemie.
@ulsterboy: To się przyda.
@Oo-oO: Root nie wchodzi w grę, bo dana apka się wywala.
Przy okazji jaki emulator polecacie? Używam nox, ale wolałbym coś lżejszego, z obsługą adb i najlepiej by mogło działać na serwerze.
appium to selenium dla mobilek - możesz działać na każdej appce tylko na takiej ze sklepu może być ciężej
@joolekk: no przecież ja nie znam androida ;)
Ogarnąłem i wszystko działa. Bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.