Jaki smartphone, bez Google, Apple, Microsoft wybrać?
GooglePixel 6 + GrapheneOS (polecany przez Snowdena) / Calyx OS - 600euro Volla Phone 22 (custom android bez google + ubuntu; wyciąganą bateria)- 449euro Fairphone 4 (ubuntu / android bez google; wyciągana bateria) (720e) Fairphone 3+ (android bez google, wyciąganą bateria)(482e) Teracube 2e (android bez google, wyciągana bateria) (339e)
Reszta telefonów na Linuxie nie wydaje się być jeszcze gotowe na codzienne użytkowanie przez amatorów.
Na Librem 5 mnie nie stać.
Obecnie mam Oneplus7. Działa super, wygląda jak nowy, jestem zadowolony z niego i nie czuje potrzeby upgrade'u. Jednak, jedyna alternatywa na system bez google na nim to LineageOS - niestety nie jest on całkiem bezpieczny i wspierany.
@Tomq: Niektórzy podniecają się fxtec pro 1. Wsparcie dla LineageOS, a zawsze możesz wgrać Ubuntu Phone lub Droidian (to lepiej) ( ͡°͜ʖ͡°) Ale kosztuje duuuuuuuuuużo
@PanPrezes_PL: zwyczajnie w-----a nas inwigilacja. Gdyby pod moim oknem 24/7 stał creep z aparatem, albo sąsiad się gapił przez lornetke, to też bym kupił rolety, lub wezwał policje
Jaki smartphone, bez Google, Apple, Microsoft wybrać?
@Tomq: Zrozum to w taki sposób że czystego linuxa na tym nie będzie. W sumie ten twój OnePlus chyba ma większy potencjał zwłaszcza że Linaro naprawdę sporo robi dla snapdragona 855
GooglePixel 6 + GrapheneOS (polecany przez Snowdena) / Calyx OS - 600euro
Volla Phone 22 (custom android bez google + ubuntu; wyciąganą bateria)- 449euro
Fairphone 4 (ubuntu / android bez google; wyciągana bateria) (720e)
Fairphone 3+ (android bez google, wyciąganą bateria)(482e)
Teracube 2e (android bez google, wyciągana bateria) (339e)
Reszta telefonów na Linuxie nie wydaje się być jeszcze gotowe na codzienne użytkowanie przez amatorów.
Na Librem 5 mnie nie stać.
Obecnie mam Oneplus7. Działa super, wygląda jak nowy, jestem zadowolony z niego i nie czuje potrzeby upgrade'u. Jednak, jedyna alternatywa na system bez google na nim to LineageOS - niestety nie jest on całkiem bezpieczny i wspierany.
#prywatnosc #bezpieczenstwo #android #google #linux #smartfon #wolnosc #niebezpiecznik #grapheneos #lineageos
Jaki telefon bez Google, Microsoft, Apple?
Albo kup po prostu smartfon pod LineageOS
@Tomq: O, a czemu? Co mu zarzucają?
źródło: comment_1653808459HQkLfHYvGyMp3stGuamWXT.jpg
Pobierz@ManfredMacx: to samo co każdemu aosp, trzeba najpierw odblokować bootloader ¯\_(ツ)_/¯
Połowa romów to i tak customy oparte na LoSie xD
@Tomq: zobacz jakie słuchawy mają sailfisha
chyba już coś wyszło po 7(?) latach
@Kiciuk: jak mam to zdanie rozumieć? ;)
@Kiciuk: https://www.mgsm.pl/pl/katalog/teracube/2e/
@Tomq: Zrozum to w taki sposób że czystego linuxa na tym nie będzie.
W sumie ten twój OnePlus chyba ma większy potencjał zwłaszcza że Linaro naprawdę sporo robi dla snapdragona 855