Wpis z mikrobloga

Wczoraj słyszałem ze pistolet nie pomoże ci jak ruskie wejdą bo co zrobisz z pistoletem przeciwko żołnierza itp a dziś mamy eksperta co mówi ze broń ułatwia zabijanie i to znacząco, komu wierzyć ? To w końcu łatwo jest zabić pistoletem czy nie ?

@Hellgard: Widzisz różnicę pomiędzy strzelaniem z zaskoczenia do nieuzbrojonego i nieprzygotowanego cywila, a próbą użycia tej broni przeciwko wyszkolonym żołnierzom, którzy sami mają lepszą broń od Ciebie,
@Hellgard Napadów z użyciem noża w Polsce jest bardzo mało, a w szkołach to w przeciągu ostatnich lat był chyba tylko jeden przypadek. Poza tym zdecydowanie łatwiej jest strzelić do kilku osób niż zatakowac je nożem. Znajdź mi jakiś przykład gdzie ktoś nożem zabił 20 osób w parę minut.
@rzep: Nie trolluje, to wy macie mylne wyobrażenie ze żołnierz to zawsze dobrze uzbrojona maszyna do zabijania, a dzieciak widzący ze kolega dostał strzałą od gościa z długa bronią to idzie sobie jak gdyby nic bo przecież on nic nie zrobił to mu nic nie zrobią. Załóżmy ze wchodzisz do szkoły z nożem z 30 cm ostrzem, duży ale można go schować w gaciach albo pod bluza ile osób zranisz i
@ekjrwhrkjew: Znajdź mi statystyki dotyczące przemocy w szkole w Polsce,ile osób zostało w szkole pobitych,zranionych celowo itp jak temat jest medialny to statystyki się znajda a tak wszystko jest zamiatane pod dywan. Czy słyszałeś choćby historie ze ktoś przyszedł z nożem do szkoły ? W Polsce ten dzieciak przyszedł by z nożem,zranił
sporo osób, może kogoś zabił, czy walczył byś o zakaz posiadania noży powyżej 8cm ?
@rzep: Ale manipulujesz, dane są takie, że w Szwajcarii, Finlandii czy Norwegii procentowa ilość gospodarstw posiada broń w podobnym stopniu jak USA.
Jedynie w USA jest z tym problem.
Ale problem stanowi nie broń - jak sama nazwa wskazuje służąca do obrony.
@ekjrwhrkjew: Jak się uprzesz to nożem zabijesz sporo osób zanim ktoś cie powstrzyma, ja będąc dzieckiem widziałem jak stary dziad któremu odwaliło zaatakował ludzi w markecie nożem i gdyby nie młody ochroniarz(który został najbardziej ranny bo siłował się z dziadem) to ucierpiało by pewnie lekko z 10 osób, z dystansu to sie wydaje ze można próbować jakoś zneutralizować nóż rzucając czymś w gościa czy coś ale jak ktoś stoi przed tobą
@Hellgard
Warszawski Sąd Okręgowy skazał w środę na 25 lat więzienia Emila B., który w maju 2019 r. w jednej ze szkół w stołecznym Wawrze zabił nożem 16-letniego Jakuba K. Emil B., który w dniu zabójstwa miał 15 lat, odpowiadał przed sądem jak osoba dorosła. Obrona zapowiedziała apelację.

I skoro twierdzisz, że takie sytuacje są zamiatane pod dywan to udowodnij to, czekam ( ͡º ͜ʖ͡º)
4 próby zabójstwa wiec musiało być blisko, dla mnie close enough. Jak dla mnie to cały spokój w Polsce to wynik tego ze mamy inna kulturę, jak byśmy mieli 16% murzynów to byśmy tu mieli 2 ameryke i gangi
Ale jakiego dowodu oczekujesz, wywiadu z dyrektorka która mówi "no dużo jest nożowników, ukrywałam to dla dobra szkoły no ale się wydało" sam jesteś #!$%@?ęty z tymi swoimi udowodnij ze nie jesteś wielbłądem. Kończmy ta dyskusje bo widzę ze wam nasrać do talerza to powiecie ze nie pachnie jak kupa( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale manipulujesz, dane są takie, że w Szwajcarii, Finlandii czy Norwegii procentowa ilość gospodarstw posiada broń w podobnym stopniu jak USA.

Jedynie w USA jest z tym problem.

Ale problem stanowi nie broń - jak sama nazwa wskazuje służąca do obrony.

@asterrr: Nie manipuluje. Podaje Ci fakty. To ty próbujesz porównywać Europę do USA na podstawie ogólników, pomijając całą masę dodatkowych obostrzeń, które znacząco zmieniają sytuację.

W Europie nawet najbardziej "uzbrojone"