#programowanie #programista15k #csharp Siema mirasy, Mam taki problem - mamy zewnętrzną zależność, która ma ograniczoną przepustowość do X req/min. Inne elementy systemu mają znacząco wyższą przepustowość, więc mamy wąskie gardło. Szczęśliwie owa zależność ma możliwość "batch update". Teraz co bym chciał zrobić - stworzyć komponent, który zgrupuje requesty i uderzy do danego serwisu - powiedzmy raz na minutę, żeby wrzucić wszystko co w międzyczasie się wydarzyło. Pytanie brzmi - jak się nazywa wzorzec, który coś takiego robi - pytam, bo chciałbym zobaczyć jak to jest projektowane i potencjalnie uniknąć błędów, które inni już popełnili i dawno znaleźli rozwiązanie.
@Yahoo_: To zależy czy klienci, którzy będą dostarczali dane będą czekać na odpowiedź z batching requestu czy po prostu dostarczają dane i dostają 200 i nie czekają na wynik batch update.
@kobrys13: Nie będą czekać. @sokytsinolop: Generalnie wiem plus minus co chce zrobić tylko chce zobaczyć czy jest jakiś wzorzec (zakładam że nie pierwszy mam taki problem)
@Yahoo_: ja bym to nazwał batch job scheduling. Ostatnio miałem na firebase+cloud function. U mnie chodziło żeby uaktualnienia z ostatnich 10 minut których może być wiele wysłać tylko raz na te 10 minut. Z racji tego że systemy były w różnych częściach świata to szybko wyczerpałem limit max execution time i musiałem przerobić z pojedynczego przetwarzania na zbiorcze, czyli pobierałem z jednego systemu wszystkie dane jednym requestem, potem z drugiego
@Yahoo_: W takim wypadku tak jak pisze @sokytsinolop - ustawiasz najlepiej Kafke (która dostarcza persystencje, kolejnosc, skalowalnosc), która jest wysoce dostępna i transakcyjna, a kafka-external gateway ktory sobie dorobisz konsumuje i wrzuca na zewnątrz.
Nie znam nazwy patterna, ale stosowane bardzo powszechnie.
@kobrys13: tak jestem w przeciwieństwie do ciebie - niby co mu ma dać ta kafka tutaj? W czym to ma być lepsze, biorąc pod uwagę problem opa, od dosłownie czegokolwiek innego wliczając w to najzwyklejszy local storage?
@powaznyczlowiek: @kobrys13 Ej nie kłocić mi się publicznie, weźcie sobie salkę i przegadajcie temat na spokojnie przy kawce, bo wam zaraz scrum mastera zawołam coby bloker rozwiązał.
Przyszedł ten moment w roku, w którym pochwalić się muszę, że dziś jestem tłustym Amerykaninem, a w moich żyłach płynie mozzarella, cheddar, olej i majonez. Na stołach 12 dań, a jeszcze 4 czekają na zagrzanie. 15000 kcal na spokojnie. Ale dla balansu jest cola zero ( ͡°͜ʖ͡°)
Siema mirasy,
Mam taki problem - mamy zewnętrzną zależność, która ma ograniczoną przepustowość do X req/min. Inne elementy systemu mają znacząco wyższą przepustowość, więc mamy wąskie gardło. Szczęśliwie owa zależność ma możliwość "batch update". Teraz co bym chciał zrobić - stworzyć komponent, który zgrupuje requesty i uderzy do danego serwisu - powiedzmy raz na minutę, żeby wrzucić wszystko co w międzyczasie się wydarzyło. Pytanie brzmi - jak się nazywa wzorzec, który coś takiego robi - pytam, bo chciałbym zobaczyć jak to jest projektowane i potencjalnie uniknąć błędów, które inni już popełnili i dawno znaleźli rozwiązanie.
@sokytsinolop: Generalnie wiem plus minus co chce zrobić tylko chce zobaczyć czy jest jakiś wzorzec (zakładam że nie pierwszy mam taki problem)
Nie znam nazwy patterna, ale stosowane bardzo powszechnie.
Skonsumujesz to po "drugiej stronie" i co dalej?
@kobrys13: ale to ty mnie zaatakowałeś
ja nawet nic do ciebie nie pisałem xD czemu mam dla ciebie być miły skoro mnie bezpośrednio wyzywasz od niepoważnych?
Ej nie kłocić mi się publicznie, weźcie sobie salkę i przegadajcie temat na spokojnie przy kawce,
bo wam zaraz scrum mastera zawołam coby bloker rozwiązał.
Przepraszam @powaznyczlowiek