Wpis z mikrobloga

@mirasKo-Kalwario: Dla potomnych bo sam czytałem ten wpis zanim się rekrutowałem, napisała do mnie rekruterka jakiś czas temu. Rekrutacja według mnie nie jest jakaś trudna jak trochę ktoś umie w leetcode’y. Jednakże sprawa wygląda tak, że spora część osób w Europie utyka w team matchingu na L3/L4 (w tym ja). Pomimo pozytywnych wyników z rozmów, muszę czekać teraz (już ok 2 tyg czekam) na rozmowę z managerem. Jedną możliwość rozmowy
  • Odpowiedz
@da1337: update: po przeglądaniu reddita widzę ze na tych poziomach L3/L4 jest w USA i w Indiach też problem z team matchingiem, także jak ktoś się planuje rekrutować to załóżcie ze conajmniej pół roku wam może ten proces zająć jak nie więcej.
  • Odpowiedz
@da1337: protip: Nie radzę się sugerować zbytnio tym co jest na google careers, raczej mała szansa, że jak przejdziecie rozmowy to będziecie w zespole do którego aplikowaliście, po prostu będziecie na zapas wisieć w team matching, aż czegoś innego wam nie znajdą. Sporo ofert z careers już ma kogoś wybranego, wiszą na wypadek gdyby ktoś odrzucił itp. W Zurychu to fikcja totalna, każda oferta praktycznie z internal transferu jest od
  • Odpowiedz
trochę - przerobiłeś listy typu blind75/neetcode150 i nie uczyłeś się na pamięć, tylko analizowałeś rozwiązania i patterny
  • Odpowiedz
@Doktor_Habilitowany_Karwinski: oczywiście - im więcej zrobisz zadań tym lepiej, jednakże nie ma co liczyć, że dostaniesz w Google zadanie bezpośrednio z leetcode, większość jest od razu po wycieku banowana w zbiorach, dlatego robienie na pamięć zadań i uczenie się na pamięć rozwiązań to słaba droga, lepiej się uczyć patternów, te z tych zbiorów są najpopularniejsze, ale mają sporo wariacji np. DP - chyba z 8 wariacji conajmniej naliczyłem (też im
  • Odpowiedz
+ też po zrobieniu tych list, trzeba porobić trochę randomowych zadań, warto tagowane pod konkretny kołchoz ( ͡° ͜ʖ ͡°) żeby rozpoznawać patterny, bo to jest ciężkie wbrew pozorom

Np. odróżnienie czy zadanie można rozwiązać greedy czy DP bywa nieoczywiste, a greedy na ogół szybsze, ale trudniejsze do rozpoznania

czasami zidentyfikowanie problemu grafowego też nie jest łatwe (chociażby na stringach), trzeba trochę intuicji wyrobić
  • Odpowiedz