Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#programowanie #android #java #kotlin

5.5-6k netto to dobra stawka dla juniora w Androidzie po roku stażu w firmie? Brak wcześniejszego doświadczenia komercyjnego.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62764f461f4ba312625ae191
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malkof: benefity ok, choć zazwyczaj można się dogadać żeby dostać UZ/B2B ze wszystkimi lub prawie wszystkimi benefitami z UOP.

Ale liczenia kosztów pracodawcy nie zrozumiem nigdy... Co cię obchodzi ile pracodawca za ciebie płaci? Jeśli zmieniasz nagle umowe z UZ na UOP u danego pracodawcy to zgodzisz się na niższą kwote bo go to więcej kosztuje? xD Czy może potraktujesz to jako podwyżka, mimo że w twojej kieszeni tyle samo?
  • Odpowiedz
@ehhhh: Przecież w przypadku B2B kwota netto to kwota na fakturze, od której masz jeszcze do odprowadzenia podatek i składki, wiec de facto „na rękę” zostaje Ci mniej. W przypadku UoP/UZ kwota netto to już właśnie to „na reke” po odliczeniu wszystkiego.
  • Odpowiedz
@ehhhh: A koszty pracodawcy to w przypadku liczenia wypłaty nie koszt biura czy krzeseł, tylko części skladek, do których dorzuca się pracodawca.

Pracowałeś gdzieś kiedyś i widziałeś jakiś pasek wypłaty?
  • Odpowiedz
@Malkof: ok, no tu przyznam racje że myślałem raczej o UZ i UOP, niż B2B (które btw jest zupełnie bez sensu przy takiej stawce), gdzie pracownik faktycznie musi ponieść jakieś koszty i sprawa wygląda inaczej

Ale co do UZ/UOP to nie ma żadnej różnicy, bo L4 i urlopy można sobie to wynegocjować do umowy, jak każde inne benefity. Renta i emerytura to jedyna rzecz, której faktycznie nie jesteś w stanie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak to b2b to stawka jest ogólnie słaba, w sensie 6k jako pełen koszt pracodawcy to jest pensja pani na kasie w sklepie i ta pani ma do tego zabezpieczenia i podlega pod prawo pracy, a ty nie. Może i netto ma suma Summarum mniej niż ty (szczególnie jak masz ulgi), ale kwota ta sama. Z drugiej strony wiem z doświadczenia, ze w wielu firmach it to "normalna" pensja
  • Odpowiedz
Czyli sugerujesz, że pracodawca OPa jest upośledzony i daje mu 30dni urlopu na UZ, żeby można było go zgłosić do PIPu zamiast dać więcej pieniędzy?

@Malkof: eee ty tak serio pytasz? miałeś do czynienia kiedyś z prezesem/księgowością/kancelaria prawna jakiejś firmy it? to jest normalka, nawet w umowach wpisują te przerwy w świadczeniu usług vel urlopy. B2B tez różnie wyglada. Nie bój się, kancelarie umieją te umowy tak przygotować, ze nawet
  • Odpowiedz
@localoca:

Ciebie tez pociągnie us do opłacenia wstecznych składek jak będziesz szedł w uznanie ci uop zamiast b2b

Dlatego nigdy bym na to nie poszedł. Tylko chciał więcej pieniędzy, żeby pokryć wolne dni.
  • Odpowiedz
No to bardzo głupia umowa i nie rozumiem czemu zakładasz, że OP jest na takiej.

@Malkof: biore udzial w wielu rekrutacjach (prawie zawsze się zgadzam na oferty z linkedin, które same przychodzą) i w większości z UZ tak to właśnie wygląda: dni wolnych tyle co na UOP, a chorobowe płatne w jakimś większym procencie (typu 80% stawki albo coś takiego). Ktoś tu chyba nie odrobił zadania domowego z analizy rynku
  • Odpowiedz
@sepuqqu: no nie wiem, już na wielu rozmowach rekrutacyjnych byłem i zawsze brałem pod uwagę jedynie to co dostaję na ręke i benefity pod względem wynagrodzenia, a jak rozmawiałem z pracodawcą to tylko o kwotach netto. Owszem, nie brałem nigdy pod uwagę B2B, więc tutaj się nie wypowiadam, możliwe że jest jak mówicie, ale pod względem UZ/UOP to nie wyobrażam sobie żeby pracodawca mi zaoferował inną stawke na rękę na
  • Odpowiedz