Wpis z mikrobloga

Dlaczego #ios to taki debilny system? Jak zmienić proporcje zdjęcia na stałe? Zmieniam na 16:9 i w kolejnym uruchomieniu aplikacji aparatu znów jest 4:3. Idąc dalej - jak ustawić dialer tak, żeby działał tak jak na #android, czyli wpisując pierwsze litery kontaktu już wyświetla się kontakt? Jak przypisać domyślą aplikację dla danego formatu pliku, żeby nie musieć jak zwierzę za każdym razem wybierać z listy aplikacji?

Zarąbisty jest ten system #apple, taki upośledzony. Tęsknię za Androidem, a firma zmusza mnie do używania ajfona.
K.....0 - Dlaczego #ios to taki debilny system? Jak zmienić proporcje zdjęcia na stał...

źródło: comment_1651230032CdgqSokEA1t6ejIn6QCkFA.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Twój przypadek trochę inny, bo zostałeś zmuszony przez pracodawcę, ale spróbuj zaakceptować to, że to po prostu inny system i inaczej się go obsługuje to za chwilę się przyzwyczaisz i będzie ci łatwiej.

@pekak: postaram się, ale teraz będę używał dwóch systemów jednocześnie, bo IPhone nie ma nawet prawdziwego DualSima a firma jak na razie wypięła się na nas w temacie eSima xD
  • Odpowiedz
Apple winię za tworzenie czegoś, gdzie nie ma możliwości personalizacji.

@KierownikW10: W Androidzie personalizacja jest źródlem jego najwiekszych problemów. Zarówno tych ze stabilnością jak i tych z bezpieczeństwem.

Było powiedzieć w firmie, że musisz mieć wiekszy telefon ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KierownikW10: dla mnie to telefon idealny. Nie znam nikogo kto z przejsciu z Androida na Iphone wrócił do Android. W sumie to znam jedna osobą, ale zrobiła to, żeby piracić łatwo oprogramowanie także xD
Na androidzie nadal jest tak, że aplikacja X grzebie w tym jak system działa powodując że inne aplikacje zaczynaja się kraszować? :D
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: jako iOS developer odpowiadam - tak, dalej tak jest, po prostu Android pozwala od strony softu na więcej, gdzie iOS nawet dla developerów jest mocno hermetyczny, co wg niektórych może być zaletą, wg innych wadą. Ja tam wolę mieć zoptymalizowany system kosztem tego, że nie mogę go spersonalizować w 100% jak chcę ale wiadomo, co kto lubi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Na androidzie nadal jest tak, że aplikacja X grzebie w tym jak system działa powodując że inne aplikacje zaczynaja się kraszować? :D

@asdfghjkl: nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Od wielu lat nie mam z Androidem żadnych problemów związanych z szybkością i stabilnością i dopiero patrząc wstecz na urządzenia, których używałem w przeszłości, takie jak LG L9 czy Xiaomi Redmi Note 2, mogę stwierdzić, że wtedy Android naprawdę był
  • Odpowiedz
@KierownikW10, @asdfghjkl: jak kto uważa ( ͡° ͜ʖ ͡°) dla mnie dramat, powiedziałbym, że tych "świadomych użytkowników" jest zdecydowana mniejszość, poza tym nawet jak ktoś jest w miarę ogarnięty to może się zdarzyć jakiś scam, a patrząc od zaplecza na to mam wrażenie, że Android się o to w ogóle nie troszczy, a przynajmniej nie troszczył, ostatnimi czasy jest nieco lepiej. Jeszcze pare lat
  • Odpowiedz
@Borgon: nie ma co uważać. Jesli aktualizacja aplikacji może spowodować, że smartfon przestanie byc uzywalny czy inne aplikacje to tu nie ma co sie wiele zastanawiac. Sprawia to, że urządzenie nie jest takim na którym mozna polegac.
  • Odpowiedz
@cukru: może trochę to źle ująłem bo nie o to do końca chodziło - raczej chciałem powiedzieć, że Android może nieustannie wypytywać użytkownika o różne zgody, to do kamery, to do kontaktów etc. Na iOS developer może zapytać użytkownika RAZ czy chce dać dostęp do danej usługi. Jeśli user nie udzieli zgody, a potem zmieni zdanie to musi zmienić ustawienie ręcznie w aplikacji Settings. Na Androidzie apka będzie spamowała Cię
  • Odpowiedz
może trochę to źle ująłem bo nie o to do końca chodziło - raczej chciałem powiedzieć, że Android może nieustannie wypytywać użytkownika o różne zgody, to do kamery, to do kontaktów etc. Na iOS developer może zapytać użytkownika RAZ czy chce dać dostęp do danej usługi. Jeśli user nie udzieli zgody, a potem zmieni zdanie to musi zmienić ustawienie ręcznie w aplikacji Settings. Na Androidzie apka będzie spamowała Cię za każdym razem
  • Odpowiedz
@cukru: widać idzie to w dobra stronę skoro w nowym api już poprawili :)
W sensie te permissiony.

Co do plików systemowych - moja wiedza z Androida może być trochę „outdated”, ostatnio siedzę w 100% w iOS
  • Odpowiedz
@Borgon: Android bardzo dynamicznie zmienia rzeczy "pod maską", szczególnie te związane z prywatnością i bezpieczeństwem, więc jeśli ktoś tego aktywnie nie śledzi, to wciąż ma w głowie przypiętą łatkę ze starszych wersji.

Jesli aktualizacja aplikacji może spowodować, że smartfon przestanie byc uzywalny czy inne aplikacje to tu nie ma co sie wiele zastanawiac.

@asdfghjkl: Jakiś przykład?
  • Odpowiedz
@cukru: nie korzystam z Androida od lat bo cenie sobie bezpieczeństwo. pytałem czy jest tak nadal że aplikacja potrafi wysadzić w powietrze nie tylko siebie ale i inne aplikacje i @Borgon potwierdził ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: bo nie ma ideałów. to wszystko to balans między wygoda i możliwościami a bezpieczeństwem użytkowania i niezawodnością. osobiście wolę ograniczonego ios po którym wiem czego mogę oczekiwać i nie mam podstaw podejrzewać że ktoś handluje moimi danymi.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Odpowiedział ci ogólnikiem, po czym sam stwierdził, że jego wiedza na temat Androida może być przestarzała. Tak jak pisałem wyżej, w przeciągu ostatnich kilku lat Android wprowadził duże zmiany pod maską i aplikacje mają coraz bardziej ograniczony wpływ na system jak i inne aplikacje (przykład).
  • Odpowiedz