Wpis z mikrobloga

Przestańcie szanowni redaktorzy wypisywać w tych artykułach pierdoły typu, że Polacy nie kupujo bo boją się wojny, wstrzymali się itd. Załamanie sprzedaży wynika tylko i wyłącznie z zakręcenia kurka z kredytem. Covid pokazał, że Polak kupi w każdych warunkach i na każdej górce, a jedyne co dzieli go od kurnika to brak zdolności na kredo po bile. Dziękuję za uwagę.

#nieruchomosci #kredythipoteczny #ekonomia #gospodarka #media
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: ale nie rozumiesz ze oni musza gdzies mieszkac! i musi to mieszkanie od developera na max kredo splacane z pensji klepacza excela bo inaczej sie beda z nich smiali znajomi?
  • Odpowiedz
@qusqui21: Ja nie rozumiem co jest złego w zarabianiu jako "klepacz excela", ani tym bardziej w braniu kredytu, gdzie w tym kraju łatwiej jest się zawalić na 25 lat na kredo, niż płacić więcej na wynajem+media+czynsz, niż kredyt miesięcznie kosztuje. W opcji z wynajmem, dość, że musisz płacić za wszystkie ww. koszta, to jeszcze starać się robić jakieś oszczędności (żeby BYĆ MOŻE za 50 lat było cię stać na własny
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@stallowa: serio nadal ktoś używa argumentu "kredyt tańszy niż wynajem"? Znajomi mnie tym katowali przez 2-3 lata próbując mnie ściągnąć na drogę kredyciarstwa a teraz jakoś nagle ucichli jak im miniratka skoczyła z 3k na 6 i ciągle rośnie xD
  • Odpowiedz
@Ld93: Tak, ja używam tego argumentu. Znajomi niemądrzy/pechowcy. Polecam stałe oprocentowanie na 5 lat z możliwością przedłużania tego w nieskończoność. Tak, banki dają takie oferty.
  • Odpowiedz
@Ld93: No mi skoczyła aż na 1800 zł. I powiem Ci, że zdecydowanie bardziej mi się opłaca kredyt niż wynajem xD Wystarczy brać kredyt z głową i umieć policzyć czy stać nas na spłatę jak rata wzrośnie razy 2 :)
  • Odpowiedz
Podam przykład mojego kolegi z pracy Ukraińca. Poprosił szefa, żeby zmienił mu umowę z najniższej krajowej na 5k, bo zamierza wsiąść kredyt na zakup mieszkania. Bujał się tak pół roku oczywiście wyrównując koszty prywaciarzowi. W tym tygodniu dostał odpowiedz z banku że i tak nie ma zdolności na potrzebna kwotę. Także nie tylko Polacy są tak napaleni na betonowe złoto. Jakby od poniedziałku stopy wróciły do 0% to przed bankami ustawiłby się
  • Odpowiedz
@stallowa: nie wiem, ja Ciebie pytam, skoro mówisz, że taniej jest spłacać kredyt i koszty takiego mieszkania aniżeli wynajem. Chciałbym wiedzieć w jaki sposób to liczysz, bo mam wątpliwości
  • Odpowiedz
@thatguy: Opierając się na znajomych: miasto wojewódzkie, załóżmy para bez dzieci - mieszkanie ~50m2
Wynajem: ~2k + czynsz (tu bywa różnie, przyjmuję ok. 450 zł na dwie osoby) + media
Kredyt wzięty przed 2022 na stałej stopie: rata ~1500 max + te same wydatki
Już masz 500 zł oszczędności. Kredyt można nadpłacać, rata maleje, można założyć że mieszkanie spłacone będzie w ok. 15 lat. Za 15 lat masz swoje mieszkanie.
  • Odpowiedz