Wpis z mikrobloga

@Tony76: Co to za telefon i co to dokładnie za Mi 8?
Sprawa może się rozchodzić o takie tematy:
1. Czy SIMka jest nowa. Jak to jest stara SIMka, to może nie ruszyć na smartfonie (niewspierany stary standard).
2. Czy Mi 8 wspiera pasma na których pracuje Telenor (jeszcze w jakim kraju).

A czy wchodziłeś w ustawienia sieci i próbowałeś ręcznie wybrać sieć (domyślnie powinien automatycznie szukać, ale może to
  • Odpowiedz
@Tony76: To nadal nie wiele mówi.
Pod jedną nazwą handlową, możesz mieć wiele nazw kodowych (wariantów).
Mogą być wersje "globalne", chińskie i Amerykańskie (ze względu na wspierane pasma).
  • Odpowiedz
To co mam jezczce podać? Dokładny model? M1808d2tg. Android 10 miui 12.1 20.9.4 no i chyba tyle. Na starym fonie jeszcze z javą kartą działa a na androidzie nie, śmiechu warte xD
  • Odpowiedz
@Tony76: ok.
https://dev.halberdbastion.com/intelligence/mobile-networks/telenor-norge
https://phonedb.net/index.php?m=device&id=14302&c=xiaomi_mi_8_lite_global_dual_sim_td-lte_64gb_m1808d2tg__xiaomi_platina
Kwestia braku wsparcia pasm Telenora w Norwegii można odłożyć.

Próbowałeś ręcznie w ustawieniach wybrać sieć Telenor (wtedy powinien skanować dostępne sieci 2G, 3G i LTE)?
Może też potrzebuje trochę czasu żeby zarejestrować kartę SIM w sieci jak siedzi w smarcie.
  • Odpowiedz
@sirpingus: podczas skanowania wyszukuje tylko sieci te z Polski, Play, Orange itp zmieniałem pasma itp i dalej nic. W tym starym tel też nie miałem zasięgu, dopiero po przełączaniu z LTE na UMTS złapało a na tym Xiaomi mam tylko 3 opcje LTE, 3g albo 2g i na żadnej nie łapie
  • Odpowiedz
@Tony76: Skoro skanujesz w Polsce kartą z Norwegii, to musiałbyś co najmniej zezwolić na tej karcie na roaming dla wszystkich sieci (są trzy opcje: wyłącz, tylko krajowy i wszystkie).
Przy czym z roamingiem międzynarodowym może być tak że z telefonu który nie łączył się do sieci krajowej nie może połączyć się w roamingu (chociaż lista preferencji powinna być zapisana na karcie SIM).
Nie wiem który polski operator świadczy usługę roamingu
  • Odpowiedz
@sirpingus: roaming włączony,już chyba wszystkie opcje przeklikalem łącznie z kodami serwisowany ussd. powoli mam dość tej karty ale szkoda 100gb neta w roamingu do kosza wyrzucać. .. mnie tylko zastanawia dlaczego na starym telefonie dziala a na nowym nie
  • Odpowiedz
@Tony76: To z tego co wiem to karta musi być aktywowana w Szwecji. W sensie ktoś ja musi tam zarejestrować. Jak nie jeździsz przez Szwecję to i tak ci ja zablokują po miesiącu
  • Odpowiedz