Wpis z mikrobloga

FAQ w Epix stara sie wyjaśnić jakie usługi mają dostępne. No i mamy sobie openpeering, polmix i gobalmix. Niby trzy różne, a jednak każdy ma wszystkie trzy -- dlaczego? Czy openpeering nie jest wystarczający, żeby mieć wyjście na świat? Czy bez global'a nie bede mogl sie polaczyc z serwerem w gwatemali? W czym te dwie uzupełniają openpeering?

#siecikomputerowe #epix
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@director: OK, a na co te więcej tras ma wpływ, że chciałbym je mieć (koszt wzrasta wykładniczo względem przepustowości)? Bo potencjalnie znajdę krótszą trasę do celu co wpłynie pozytywnie na RTT?
  • Odpowiedz
@retardeus: w EPIX z tego co czytam ten global daje ci wpięcie bezpośrednio do operatorów tier 1 i 2 wiec zawsze ten peering będzie miał lepsze metryki as path globalnie. To ma sens jak masz multihoming i chcesz zapewnić dostęp do swojego ASa przez redundantne łącza.
  • Odpowiedz
@retardeus: Bo to są 3 osobne usługi.

Open Peering daje Ci dostęp zasobów do prędkości portu do uczestników którzy równiez uczestniczą w OpenPeeringu. Polmix daje Ci dostęp do zasobów innych punktów wymiany ruchu takich jak TPIX czy THINX oraz do polskich sieci które nie są fizycznie dostępne w EPIX - np. częściowo sieć TPNETu - tutaj płacisz za wykupiony ruch. Global daje Ci dostęp do globalnego internetu przez tzw. mix
  • Odpowiedz
@brokenik: Czyli mając np. openpeering i polmix, ale bez globala, jest szansa, że będę chciał dostać się do maszyny "X" i nie dostane routingu do niej, bo znajduje się ona gdzieś daleko w świecie? Niebardzo wiem gdzie znaleźć jakąś literature na ten temat, żeby nie zadawać głupkowatych pytań. No bo co jest "zasobem" punktu wymiany ruchu (tpix albo thinx)? Tak jak zasobem serwerowni są (między innymi), nomen omen, serwery na
  • Odpowiedz
@retardeus Tak. Jesli masz openpeering i polmix to jest bardzo duza szansa ze nie bedziesz miec dostepu. W zasobach punktu wymiany ruchu sa dostepne np. serwer Google Cache czyli caly YouTube oraz zasoby Akamai oraz firmy hostujace. U mnie 80% ruchu zamykam w Open Peeringu. Pytaj o co chcesz.
  • Odpowiedz
@brokenik: Powoli staje się dla mnie to jaśniejsze. Większość ruchu i tak jest generowana do tych "dużych" graczy, którzy są w openpeeringu (szkoda że amazonu nie ma w epix :().

Czy commitment w mixach i/lub wielkość port w openpeeringu powinienem traktować full duplex? tj. czy commitment 50Mbps to 50tx i 50rx czy 50 łącznie?
  • Odpowiedz
@retardeus: AWS z tego co wiem nie ma w ogóle w Polsce. Jest za to na pewno Akamai. Microsoft ze swoim Azure jest tylko jako POP w TPIXie - póki co nie ma swoich serwerów - aczkolwiek aktualizacje lecą z Akamai i innych CDNów. Valve jest w POLMIX i częściowo w OpenPeeringu.

Jeśli chodzi o podział na commitment i burst to jest to zakupiona przepustwość oczywiście symetryczna. Tylko to formalnie
  • Odpowiedz
@retardeus: Nie zobaczysz bursta.

W EQUINIXie owszem jest Amazon ale nie z serwerami AWS. Jest za to z Twitchem i swoimi serwerami dla usług wewnętrznych. Poza tym Amazon jest na miejscu - ale nie realizuje polityki Open - czyli za dostęp do swoich zasobów wymaga albo opłat albo bezpośredniej sesji (czasami darmowej).

Żeby zrozumieć kto co do kogo kieruje musiałbyś zrozumieć jak działa globalny system routingu i mechanizm BGP oraz
  • Odpowiedz
@brokenik:

Ja np. mam tak u siebie zrobione, że tranzytuję dwóm firmom ISP dostęp do EPIX przez swój własny ASN3169

Sparafrazuje, żeby zobaczyć czy rozumiem. Czyli tych dwóch ISP chciało się dostać do EPIX, ale zamiast wpiąć się tam bezpośrednio fizycznie (bo na przykład są daleko i jest to dla nich za drogie) to wpinają sie fizycznie do ciebie, a ty im udostępniasz tranzyt do EPIX'u samemu mając port fizyczny
  • Odpowiedz
@brokenik:

Wymęczając cie jeszcze bardziej. EPIX pisze o "dorzucaniu" 2 adresów ipv4 do zestawu. Czy to działa w ten sposób, że peerować się możesz po ipv6 (ogłaszając swój AS tylko pod ipv6/48) a mimo to dostaniesz "dostęp" do siebie po ipv4/31?
  • Odpowiedz
@retardeus: Dopiero teraz odpisuję bo mnie nie było.

Czyli tych dwóch ISP chciało się dostać do EPIX, ale zamiast wpiąć się tam bezpośrednio fizycznie (bo na przykład są daleko i jest to dla nich za drogie) to wpinają sie fizycznie do ciebie, a ty im udostępniasz tranzyt do EPIX'u samemu mając port fizyczny w EPIX?

Generalnie chcieli mieć swoją adresację IP i mieć jakiś normalny dostęp do Internetu. Dla
  • Odpowiedz
@brokenik: też późno odpisuję. Bardzo mi pomogłeś, dzięki!

Teraz wkręcam się w dn42 żeby poklikać przy bgp gdzie nikt nie ukręci mi łba jak coś popsuje, ale docelowo też chciałem się podpiąć do epix żeby mieć duży port do np ggc, akamai i twitch.

Wymyśliłem że zostawię sobie detaliczny internet z gorszymi pingami, ale o niebo niższą ceną niż global w IX, a krajowy i openpeering wziąłbym sobie w
  • Odpowiedz
@brokenik: @retardeus: mogę się podłączyć pod dyskusję i podpytać na temat utraty pakietów w sieci epix? Mam internet już od długiego dostawcy który używa epix i sytuacja wygląda tak samo, a mianowicie gubi ok 1-3% pakietów na globalu w sieci telia, oraz do polskich serwerów. Do sieci Amazona jest jakiś dziwny ruting który kończy się chyba najwyzsza utrata pakietów. Ostatnio nawet na Warsaw.virtual... też gubi spore ilości pakietów,
  • Odpowiedz
@Jasiek-xD: Pytanie podstawowe - w jaki sposób te straty mierzysz? Bo jedynym miarodajnym pomiarem strat jest używanie iperf3. Wszelkiego rodzaju programy takie jak MTR czy WinMTR nie pokazują wszystkiego albo też pokazują straty których tak naprawdę nie ma - pokazują straty np. na pośrednich hostach ale do docelowego już żadnych strat nie ma. Wynika to z faktu, że 99% routerów po drodze zasadniczo traktuje ruch ICMP skierowany do nich jako
  • Odpowiedz
@brokenik: mierzyłem winmrt, zaniepokojony tym co mi pokazywał GF now- czyli straty powyżej 3%. A grach typu valorant na polskich serwerach i w fortnite na serwerach Amazona też co chwilę pokazuje utraty pakietów. Raz wysyłanych, a raz odbieranych.
  • Odpowiedz
@Jasiek-xD: Mogę Cię tylko zapewnić że takich strat być nie powinno i problem musi być w jakimś innym miejscu. Akurat mam bratanka który nonstop młuci w Fortnite i LOLa i nigdy nie zgłaszał mi problemów z grami.
  • Odpowiedz
@brokenik: Ja tylko chciałem się zameldować, że mozolnie, ale do przodu, idę z formalnościami i zdążyłem sobie sam odpowiedzieć na pytanie co do położenia swojego kabla w kanalizacji. Mimo tego że sam kanał byłby tani (krótki) to już wejście do LIMu kosztuje 600eur/mc xD (taką dostałem wiadomość z limdc). Nie wiem jak zatem oferta fizycznych portów w epix 1-10G może być opłacalna skoro cena *fizycznego* medium do samego budynku stanowi
  • Odpowiedz