Aktywne Wpisy

Dziś na potańcówkach każdy opowiadał że był na wakacjach w chinach w kenii w singapurze fajnie ja byłam k---a w kłodzku

agaaa_ +26
#slubodpierwszegowejrzenia dlaczego pani burmistrz nie odmienia nazwisk?
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Zapytałem się jakiego Linuxa polecacie do zwykłego korzystania z komputera w domu.
Teraz już zrozumiałem dlaczego windows tak ostro miażdży linuksa w kategorii komputerów domowych. Linuk jest po prostu w tylu wersjach i dystrybucjach że ciężko o jedną naprawdę dobrą, każda z każdą się prześciga w "futurystycznych" rozwiązaniach że nie dopracowują rozwiązań przez które będą rozpoznawalne. W dodatku instalacja programów jest na nich jakimś nieporozumieniem. W tej chwili korzystam z openSUSE bo jest jakkolwiek przygotowany do pracy po instalacji. Ubuntu i Fedora nie były, pomijając już problemy z ich instalacją.
Oczywiście dalej będę kontynuował poszukiwania dobrego linuxa ale nie będę sobie odmawiał komentarzy na ten temat.
Co jest zaletą systemów linuksowych? Kiedyś słyszałem że różnorodność. No to super. To jest tak jakbyśmy mieli dwa identyczne auta których części nie są ze sobą w żadne sposób kompatybilne. Ale tak że nawet nakładki na pedały są inne.
@aarahon: Nie miażdży, kwestia przywzyczajenia. Często ludzie szukają w linuksie darmowego windowsa co jest bez sensu bo dużo rozwiązań działa na zupełnie innej zasadzie. Wielokrotnie testowałem na ludziach, którzy mieli bardzo nikłe doświadczenie z komputerami i łupie ubuntu było dla nich bardziej insutincyjne jeśli słabo ogarniali komputery. To jest też powód czemu tak bardzo super intuicyjny windows dostaje
@NewEpisode: To są moje odczucia z fedorą i ubuntu. Obie źle działały, wyglądały tak samo ale każdy jeden szczegół różnił się tak o tyci tyci.
@aarahon: A kto stwierdził, że gorszej? Jest wiele rzeczy w linuksie, które z różnych powodów mogą nie działać idealnie np sporo zamkniętych rozwiązań sprzętowych nie będzie działać idealnie z powodów rzeczywistych ale pod względem softu w userspace Linux często wypada lepiej. Nie bez powodu nawet microsoft się ugiął i w końcu przeniósł narzędzia linuksowe na windowsa w postaci WSL. Dodali nawet warstwę stosu graficznego dla uruchamiania
@Kryspin013: Użytkownicy wybierający systemy z paskiem start na dole.
@aarahon: Mint też jest spoko. Chociaż z czasem stał się ociężały i trochę go olałem :) Generalnie jakiego Linuxa nie weźmiesz, to zawsze będzie Linux-em. Systemem, który nigdy nie będzie się nadawał tak dobrze na desktop jak Windows czy OS X. Ten drugi to najlepsza alternatywa jeżeli ktoś nie
@crazy_wolf: OS X będzie bardzo porządny ale nie na sprzęcie który posiadam a niestety - na ich komputery mnie nie stać.
@aarahon: już ci napisałem wyżej, że to jest kwestia przyzwyczajeń. Nawet ci się rozpisałem ale widzę, że mnie olałeś xD
@Kryspin013: Jeśli autorzy systemu nie potrafią zgrać się z najlepszą przeglądarką na świecie to kij im w oko xD
@aarahon: ale co ty pierdzielisz? Robisz tu takiego fikołka, że nie jestem w stanie tego pojąć. Przeglądarkę internetową dostarczają twórcy opery na linuksa a nie odwrotnie. Nikt do kodów źródłowych po za deweloperami opery nie ma dostępu. To twórcy opery wypluwają binarne paczki. Społeczność czy autorzy distro mają binarki łatać? Ty to tak
@aarahon: @crazy_wolf: pewnie elemenatry nie ma domyślnie gdebi zainstalowanego. Z gdebi nrmalnie klikasz na deba i masz proste okienko z instalacją. Xubuntu to wrzuca domyślnie. Jakieś ubuntu z gnome pewnie otwierają to przez sklep.
źródło: comment_1648911689bJaYTZIQr5Znc15WCrNdF8.jpg
Pobierz@crazy_wolf: Trochę przestrzeliłeś. Nie muszą. Nie duplikuje się niepotrzebnie softu w distro. Jak distra z kde mają swoje discover czy jak tak to po co instalować jeszcze jeden soft do instalacji pakietów? Ogólnie w ubuntu masz ten gnome app store, który służy m. in. do instalacji debów.
@Kryspin013: to nie udziwnienie tylko ficzur. Twórcy GNOME jakiś czas temu wymyślili sobie, że pulpit ma być czysty, więc domyślnie wyłączone było umieszczanie ikonek (plików) na desktopie.
Odpowiedziałem, że pierwszy lepszy. LINUKS JEST TYLKO JEDEN.
Winda