Wpis z mikrobloga

#linux

Zapytałem się jakiego Linuxa polecacie do zwykłego korzystania z komputera w domu.

Teraz już zrozumiałem dlaczego windows tak ostro miażdży linuksa w kategorii komputerów domowych. Linuk jest po prostu w tylu wersjach i dystrybucjach że ciężko o jedną naprawdę dobrą, każda z każdą się prześciga w "futurystycznych" rozwiązaniach że nie dopracowują rozwiązań przez które będą rozpoznawalne. W dodatku instalacja programów jest na nich jakimś nieporozumieniem. W tej chwili korzystam z openSUSE bo jest jakkolwiek przygotowany do pracy po instalacji. Ubuntu i Fedora nie były, pomijając już problemy z ich instalacją.

Oczywiście dalej będę kontynuował poszukiwania dobrego linuxa ale nie będę sobie odmawiał komentarzy na ten temat.

Co jest zaletą systemów linuksowych? Kiedyś słyszałem że różnorodność. No to super. To jest tak jakbyśmy mieli dwa identyczne auta których części nie są ze sobą w żadne sposób kompatybilne. Ale tak że nawet nakładki na pedały są inne.
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: Uojeju. Ja Ciebie nie chcę do niczego przekonywać przecież :) Po prostu koncentruję się na faktach. Linux na desktop jest gówniany, koniec kropka. Gdyby nie był - to wszyscy bu go używali. Nie robią tego - trzeba wyciągnąć wnioski zamiast p-------ć userom, że to jest ich wina, że coś nie działa. Bądźmy dorośli.
W biznesie Linuxa masz tylko na serwerach, routerach i kernel w Androidach. A rozmawiamy o desktopie.
  • Odpowiedz
w openSUSE? Czy w czym?

@aarahon: Distro nie ma znaczenia. We wszystkich distro masz ten sam mechanizm. Różnice gdzie to się wyklikuje są w GUI czyli w środowisku graficznym (w skrócie DE).

Co to jest DE? Bo ja korzystałem z openSUSE i tam było
  • Odpowiedz
Oj panie. Świat tak nie działa.

@Kryspin013: Ależ oczywiście, że działa :) Ludzie lubią używać fajnych rzeczy, prostych i łatwych. Linux ma tą zaletę, że jest do tego za darmo. Naprawdę myślisz, że coś co jest dobre, i do tego za darmo, nie uzyskało b y popularności? :)

Czemu masz tego linuksa na
  • Odpowiedz
@aarahon:

Linux przy windows jest jak syrena przy współczesnym samochodzie. Niby masz samochód, ale jak chcesz gdzieś jechać to albo linka od sprzęgła #pdk, albo rozrusznik, albo gaźnik...

os x to maluch ew polonez. Jeździ, ale jak nim jechać to lepiej zostać w domu, ani szybko, ani wygodnie, ani bezawaryjnie.
Żona ma z
  • Odpowiedz
@malalon: ja nie mam dużych wymagań, chce żeby podstawowe rzeczy działały i tyle. Ten elementaryOS był bliski tego żeby ze mną został bo udało mi się zainstalować sterowniki, aktualizacje i operę ale po kolejnym restarcie przestał się uruchamiać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Linux przy windows jest jak syrena przy współczesnym samochodzie

@malalon: syreną był 20 lat temu. Teraz jest równie nowoczesnym autem co konkurencyjne marki, ale w odróżnieniu od gotowców dostępnych u innych producentów, wymaga pewnego zainteresowania na początku - i nie tylko chodzi mi o wybór tapicerki czy wyposażenia, ale również silnika, skrzyni, sprzęgła, turbiny/kompresora, zawieszenia, kół i hamulców. Potem jak to wszystko zbierzemy do kupy, to pozostaje zestroić - tak,
  • Odpowiedz
Linux przy windows jest jak syrena przy współczesnym samochodzie.

@malalon: NIE WIDZIAŁEŚ CHYBA WSPÓŁCZESNEGO SAMOCHODU? Nie wiem, czy w wymaganiach systemu do samochodu jest jeszcze jakaś funkcja, w którą Win potrafi.
  • Odpowiedz
wszystko fajnie tylko nie rozumiem wysiłku tych ludzi w tworzeniu oprogramowania dla zwykłych ludzi które nie nadaje się dla zwykłych ludzi.

Które się nie nadaje? Kodeki? Przeglądarki? VLC? MPlayer?

Te wszystkie ubuntu, minty, fedory itd. mają wady które eliminują to oprogramowanie do wygodnego używania w domu.

Jakie?
  • Odpowiedz