Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sucharixx: znajdź sobie wzór wg którego powinna się wstawiać i jedziesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wygląda tu na:
1) Jeśli poprzedni znak jest "wielką" kolejny "wielką" i a jeszcze następny małą,
2) Poprzedni jest małą, kolejny wielką.
  • Odpowiedz
@sucharixx: proponuję zacząć od napisania testów, a potem "poprawiać" kod aż zacznie działać, na a koniec posprzątać i upewnić się że testy dalej działają, 30 minut ze zrobieniem kawy i siku
  • Odpowiedz
@PaaD: > proponuję zacząć od napisania testów, a potem "poprawiać" kod aż zacznie działać, na a koniec posprzątać i upewnić się że testy dalej działają,

Świetna recepta na napisanie gównianego kodu, ewentualnie zmarnowanie czasu na pisanie gównianego kodu i potem pisanie go jeszcze raz tym razem dobrze.
  • Odpowiedz
recepta na napisanie gównianego kodu

@Krolik: xd, przecież to był opis TDD (red - green - refactor), tyle że w pigułce na poziomie wymagań tego zadania ¯\_(ツ)_/¯

dobra kultura w konstruktywnej dyskusji wymagałaby, abyś po tym wstępie napisał co proponujesz co mogłoby się sprawdzić lepiej w tej sytuacji
  • Odpowiedz
@PaaD:

xd, przecież to był opis TDD (red - green - refactor), tyle że w pigułce na poziomie wymagań tego zadania

Ależ oczywiście. Właśnie to miałem na
  • Odpowiedz
@Krolik:

Z wnioskami z tego eksperymentu oczywiście się zgodzę: TDD nie jest czarodziejską sztuczką i nie zastępuję myślenia. A projektowanie algorytmów (jak każde inne projektowanie) oczywiście wymaga myślenia i całościowego postrzegania problemów. (Nawiasem mówiąc całościowe spojrzenie nie wykluczałoby to wytworzenia jakiś narzędziowych fragmentów kodu inkrementacyjnie).

Do kolekcji:
- podobna krótsza historyjka
  • Odpowiedz
@PaaD: Ja się nie czepiam testów, bo testy powinny być, zwłaszcza do czegoś nietrywialnego lub do czegoś co bardzo łatwo przetestować. I testy są bardzo ważne i mają olbrzymią wartość.

Czepiam się za to podejścia kodowania na zasadzie TDD - czyli permutuję kod aż przejdzie wszystkie testy. Takie podejście często prowadzi do patologicznej ifologii w kodzie - czyli na każdy przypadek testowy masz potem w kodzie jakiegoś ifa.

Mam takiego
  • Odpowiedz