Wpis z mikrobloga

w ciągu ostatnich 5 lat znowu ceny #!$%@?ło 100% prawie ale jak będą spadać to 5% fuck logic

@VollejwJaja: a czemu niby mają spadać?
ceny meteriałów wywaliły w kosmos
miliny uchodźców z ukrainy i przez to najem już w kosmos poleciał
więcej zarabiamy niż 5 lat temu
przez te 5 lat cały czas była infalcja teraz rekordowo dużo jakieś 10%
ale h*j z tym ceny spadną ponieważ kiedyś było takiej
NO
@rowerowyrajd: To samo u mnie, rok temu byłem zainteresowany mieszkaniem w mieście powiatowym, ogólnie ceny chore - prawie 7000 zł za metr. Deweloper oczywiście mówił, że schodzą szybko, brać brać i co się okazało? Budynek już stoi, lada moment wprowadzą się ludzie i... pusto! Połowa mieszkań nadal na sprzedaż, obok buduje ogromny ogólnopolski deweloper i to samo - ponad połowa mieszkań nie kupiona a budynek już jest wykończony. Dodam, że mam
@SzitpostForReal: Czyli przewidujesz 30% spadku wartości mieszkań w dobrej lokalizacji, tak? Mieszkanie w dobrej dzielnicy w Gdańsku zamiast 15 tys zjedzie poniżej 10 tys? W jakim okresie to przewidujesz?

I to w wszystko w lekkim kryzysie, a w dużym ile 50%? Czyli mieszkania po 6-7 tys za metr?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rowerowyrajd: @VollejwJaja: nie wiem jak ogólnie na rynku ale kawalerki ~30m w Warszawie już sporo spadły na przykład, bo tu akurat śledzę temat na bieżąco. Rok temu w peaku za przyzwoity standard trzeba było zapłacić 14-15k, nawet 16k/m, teraz nie ma problemu ze znalezieniem za 12-13k, więc spokojnie 10% w dół już
@rowerowyrajd: ostatnio miałem nawet dyskusje z przedstawicielem sprzedaży inwestycji. Wiesz co mi odpowiedział? Że 20 lat temu WIBOR też był na tym poziomie, i mieszkania też się sprzedawały ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
A ja tam czekam aż spadną, tylko że nie zarabiam w PLN a mieszkanie/dom chce kupić w 50tys mieście w Polsce B
No bo faktycznie oczekiwać że w centrum Warszawy czy innych dużych miastach spadną ceny to xD

Bo nie mam pojęcia jak niby mają się utrzymać te masy ludzi którzy mają kredyt pod korek i zarobki 2-3tys