Wpis z mikrobloga

Pytanie czysto teoretyczne. Mając dochody 10k netto i wydając miesięcznie na życie około 3 tys zostaje 7tys. Jak sądzicie jaką bezpieczną ratę można przyjąć żeby nie płacić horrendalnych odsetek przy jednoczesnym zachowaniu poduszki finansowej? Czy takie 2.5k raty jest optymalne? Z tego co zostanie zawsze można nadpłacać

#kredythipoteczny #kredyt #nieruchomosci
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi Nie ma to znaczenia, możesz przyjąć niską pod warunkiem robienia comiesięcznych nadplat, które oczywiście muszą być łatwe i darmowe. Mając ratę 1000 zł i co miesiąc nadplacajac 4000 zł sumę odsetek będziesz miał identyczną jak mając ratę 5000 zł i nie nadplacajac.
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: dokładnie tak. Jedynie wymaga to niewielkiej własnej woli aby nie spłacać przez 30 lat 2x tego co pożyczyłeś. Są spore problemy jakbyś uznał że rata jest za duża bo obecnie straciłeś spory kontrakt i potrzebujesz zmniejszenia rat na kolejny rok.
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: jestem innego zdania - lepiej wziąć na 20 lat. wtedy w racie masz mniej odsetek. + nadpłacasz i zbijasz kapitał do spłaty. kredyty dłuższe niż 20 lat są mało optymalne nawet z wariantem częstego nadpłacania wg. mnie.
  • Odpowiedz
czyli chcąc brać kredyt 400tys na 20-25lat lepiej wziąć go nawet na 30lat z jak najniższa rata i nadpłacać ile mogę to wyjdzie prawie na to samo przy jednoczesnej poduszce jakby coś się w życiu przytrafiło?

@JaTobieTyMi: Nie prawie to samo tylko DOKŁADNIE to samo. Rata 1000 zł plus 4000 zł nadpłata to dokładnie identyczne koszty kredytu co rata 3000 zł plus nadpłata 2000 zł lub rata 5000 zł bez nadpłat.
  • Odpowiedz
@emeig: XD nie wiesz jak działa kredyt i komentujesz. ODSETKI W PIERWSZEJ RACIE BĘDĄ TAKIE SAME, NIE ZALEŻĄ OD OKRESU KREDYTOWANIA, LICZY SIĘ TYLKO KAPITAŁ JAKI NA DANY MOMENT MASZ DO SPŁATY. Przy krótszym kredycie w ratach będzie większa ilość kapitału, logiczne, bo masz mniej czasu do spłacenia, ale biorąc kredyt na dłuższy okres kredytowania i nadplacajac tyle samo, żeby suma kapitału spłacana była taka sama co w wariancie z
  • Odpowiedz
ODSETKI W PIERWSZEJ RACIE BĘDĄ TAKIE SAME, NIE ZALEŻĄ OD OKRESU KREDYTOWANIA

@Gavlosq: Dokładnie tak. Załóżmy że mamy ratę 500 zł (kredyt na 100 lat) i 5000 zł (kredyt na 10 lat, to oczywiście uproszczenia). Dopiero w drugiej racie odsetki tego z ratą 500 zł będą wyższe niż tego z 5000 zł, gdyż będą naliczane od wyższego kapitału. Bardzo łatwo temu zapobiec nadpłacając do tych 500 zł jeszcze 4500 zł.
  • Odpowiedz
@Gavlosq: rzeczywiście! teraz spojrzałem dokładniej w kalkulator kredytowy i zgadza się. dzięki.
tylko to jest dobry wariant, jak cały czas nadpłacasz i pozbywasz się kredytu w np. 7 lat.
  • Odpowiedz