@mickpl: mick, ale podniesienie stóp nic tu nie da, teraz trzeba zrobic sprzedaż walut. inaczje jestesmy w dupie, moze i nawt miliard do góry podniesc, waluta nie spadnie.
@mickpl: Nawet nie chcę wiedzieć ile miałbym stresu teraz, ale na szczęście w zeszłym roku refinansowałem kredyt na stałą stopę, wcześniej kupiłem ETFy na złoto i srebro i połowę oszczędności przewalutowałem na USD, za które kupiłem sobie trochę amerykańskich akcji. To i pozytywne informacje z Ukrainy sprawiają, że mam nieco spokojniejszy sen.
@Fiodooor: NBP zapowiadal wymienialnosc funduszy unijnych na rynku i zapewne to zrobia. Oby tylko KPO nam odblokowali. Bo jak tym sie nie uda zbic kursu, to kurs + energia to jest tragedia dla polskich firm i zadne tarcze nie pomoga.
@PandaCKratka: stopy trzeba podnosic nadal i utrzymac dynamike 50pb (tu jak pamietam jestesmy zgodni), ale wychodzenie ponadto mogloby zlotego oslabic, bo daloby sygnal paniki ze strony NBP moim zdaniem
@kiedysmialemtubordo: Aktualnie sygnał glapy że się pali (a wnioskowanie że się pali przy takich wahaniach jakie można zaobserwować jest absurdem bo jak widać ten post już się źle zestarzał a minęła niecała godzina XD) byłby strzałem w kolano. Glapcio ma swoją strategie i niech nią idzie bo ten cykl jeszcze chwile trzeba podtrzymać.
@kiedysmialemtubordo: I to myśle ze tez Niemcy mogą dostać znacznie przez te sankcje i to jak jest połączona surowcowo z Rosja a chyba nie trzeba pisać jakie mamy połączenie z ich gospodarka ( ͡°ʖ̯͡°)
@PandaCKratka: cala Europa dostanie. Pekao dzisiaj podal, ze mozliwa inflafcja 10% w strefie euro. To teraz niech przyparty do sciany EBC ruszy - wlochy i grecja sie zesraja i mamy takie kombo, ze o jezu.
źródło: comment_1646145058aAp95azzJHLbZfaGE59nBK.jpg
Pobierz