Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Mirki, przy tym całym pierd**niku który się dzieje na zachodzie rozważam różne opcje i dlatego chciałbym się was dopytać o kilka spraw.

Sytuacja wygląda tak, że ja sam mam status pre-settled a mój tata obywatelstwo brytyjskie. Co muszę zrobić by legalnie przylecieć do Anglii lub Szkocji i podjąć się pracy? Jakie formalności jeszcze muszę spełnić? Jak wygląda proces wynajęcia mieszkania w momencie w którym nie mam jeszcze „załatwionej” tam pracy? Na razie wiem, że póki co powinienem bez wizy i bez problemu móc tam przylecieć. Każde info i porada będą mile widziane.

#wojna #emigracja #uk #anglia #szkocja #praca #pracazagranica #pracbaza #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 15
  • 0
@Euthymol: Ze statusem settled wiem, że będzie problem ale jeśli bym tam uciekał to bym się o to martwił dopiero gdzieś w 2026. Na razie mnie interesuje jak załatwić formalności posiadając status pre-settled.
@Allan_Karlsson: wlatujesz na dokumencie na którym wyrobiłem presettled. Musisz wyrobić NIN po przylocie, ale możesz podjąć pracę bez tego nr i dostarczyć go później pracodawcy. W tym czasie będziesz na awaryjnym kodzie podatkowym. Jeżeli pracodwaca wymaga potwierdzenia prawa do pracy to możesz mu przesłać kod do strony rządowej gdzie będzie miał podgląd twojego statusu. Jeżeli startujesz od zera to przylatujesz do znajomych lub wynajmujesz pokój od polakow z grupy fejsubowej na
  • 0
@today: A może być tak, że właściciel mieszkania w którym się zatrzymam może nie wyrazić zgody na użycie jego adresu do spraw administracyjnych? Bo słyszałem, że taki problem może wystąpić.
A może być tak, że właściciel mieszkania w którym się zatrzymam może nie wyrazić zgody na użycie jego adresu do spraw administracyjnych? Bo słyszałem, że taki problem może wystąpić

@Allan_Karlsson: Nie wiem kto ci tak powiedzial.
Przeciez nawet nie musisz sie pytac landlorda o takie rzeczy.
@Allan_Karlsson: jedyny problem może być jeżeli np wprowadziłbyś się na stałe do osoby, która mieszka sama i płaci podatek miejski za 1 osobę. Albo np ma w umowie zakaz odwiedzin albo podwynajmu. Ale nie przejmuj się na zapas, tak jak ci opisałam, ja tak zrobiłam 10 lat temu i żyje i mam się dobrze. Teraz jest o tyle łatwiej, że wniosek o NIN składasz online, a nie w urzędzie pracy. Wniosek
  • 0
@today: O no tak council tax'y. Szlag. A co do wynajmu to właśnie bym się wprowadzał do kogoś kto ma zakaz podwynajmu xD Ale to myślę że byśmy po prostu wtedy podpisali nową umowę z landlordem. O ile by była taka możliwość :/ Bo spróbował bym się wprowadzić do dwójki moich znajomych którzy tam studiują. Oni więc praktycznie nic nie płacą w tych opłatach. Ale za to myślę, że landlord doceniłby
@Allan_Karlsson: jeżeli jako studenci wynajmują mieszkanie to nie płacą, ale jakbyś dołączył do kontraktu to wtedy wam dadzą 75% opłaty jak za jedną osobę i sam będziesz musiał to płacić.