Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- jeżeli Ukraina dysponuje wszelką niezbrojną oczywiście pomocą USA/NATO taką jak dane wywiadowcze to może Rosji nie być łatwo, zależy czy USA jest mocno posunięte w wywiadzie, obserwacji satelitarnej itp w stosunku do Rosji

@xiv7: No i nie wiadomo jak Rosja potraktuje pomoc w tym zakresie. Mogą się burkać do USA, że Ukraina niszczy rosyjską artylerie mimo że nie powinna wiedzieć gdzie stacjonuje itp akcje. Więc taka pomoc Ukrainie może
  • Odpowiedz
Ukraina nie może pozwolić na rozjechanie choćby części państwa przez ruskie czołgi więc to raczej oczywiste, że będzie się bronić,

@xiv7: ale "republiki" są pod kontrolą separatystów. Tam do Rosjan nikt strzelał nie bedzie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 24
@graf_zero: Tylko bierz poprawkę że (przynajmniej z tego co zrozumiałem) te republiki ludowe roszczą sobie prawa do obejmowania terenu całości dawnych obwodów na których "powstały" a nie tylko terenu który obecnie kontrolują.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@graf_zero: Tu też jest dobre pytanie. Z jednej strony jest od 8 lat bo to są zbuntowane tereny Ukrainy i tak czy srak ruskich za bardzo nie powinno tam być, z drugiej to było by pewne status quo, z trzeciej takiemu wąsatemu panu z Niemiec kiedy pozwolono wziąć tylko kawałek Czechosłowacji bo to go zupełnie satysfakcjonuje i wojny nie będzie.
  • Odpowiedz
@xiv7: a Ty jakie zrodla czytasz? Brakuje mi rzetelnych zrodel wiedzy o swiecie.
Onet to zenada, TVNy i inne rowniez nie za bardzo. Rzeczpospolita, Wyborcza? Wydaje mi sie, ze za duzo wojenek politycznych.
O pisowskich mediach nie wspomne nawet.

Jak chce cos o konfliktach, to czytam PulsLewantu, Defender24. No, ale brakuje czegos bardziej ogolnego.
  • Odpowiedz
@Nikron: to nawet nie chodzi często o źródło tylko np o autora, mówiłeś o onecie, ale patrz, tu np mega kompaktowa, mega informacyjna pigułka tematu RUS-UA z wydarzeń dnia wczorajszego, 8 minut i 0 zbędnego pie*dolenia jakimiś opiniami https://youtu.be/JVHhO0726Hs
  • Odpowiedz
@xiv7: No spoko, spoko rozumiem. Tyle, ze ja typowo pytam czego czytasz na codzien do sledzenia biezacych wydarzen.
Bo ja do bierzacych mam wykop. Czyli nie mam nic. A powazniejsze zrodla ktore sledze zazwyczaj oceniaja sytuacje np. po tygodniu jak juz cos wiadomo.
  • Odpowiedz
@Nikron: do śledzenia najświeższych informacji, najszybciej możliwie to tvn24.pl bo oni mają największe zasięgi, korespondentów i współpracę z bbc itd., nie ma raczej "szybszego" medium w Polsce, angielskie to BBC i CNN a reszta czyli OPINIE to co komu odpowiada, zależy czy popiera centro-prawicowe poglądy czy centro-lewicowe, zaznaczając, ze te czysto pisowskie mają największą skłonność do manipulacji, bezstronne i czysto informacyjne powinny być agencje prasowe i mają u nich abonamenty
  • Odpowiedz
@xiv7: dzieki ziomus! bardzo pomocne.
ogolnie za czasow korwinizmu (wykopfejs.png) mocno sie zrazilem do zrodel typu tvn, ale jak juz czlowiek wyszedl z podstawowki i zmadrzal to juz wie lepiej.
generalnie jak juz nauczylem sie brac poprawke na skrzywienie na lewo i prawo to, wydaje mi sie, ze w miare potrafic filtrowac tresci. wiec generalnie zalezy mi po prostu na najbardziej "rzetelnych" zrodlach.

to w takim razie dzieki za polecenie.
tvn24 wygodnie sie
  • Odpowiedz
@Nikron: no jeśli chodzi o to tvn24 to zdarza się tam piblicystyka która może wydawać się trochę stronnicza, ale jeśli chodzi o same newsy, typu "gdzieś wybuchła elektrownia atomowa" czy "prezydent dowolnego kraju podjął mega ważną decyzję" to z tego co udało mi się ustalić w 99% będą pierwsi, którzy to podadzą i będzie to najmniej clickbaitowe, na pewno nie wp czy inne portale ze wszystkim
  • Odpowiedz