Wpis z mikrobloga

Wycofajcie swoje wojska bo chce tam postawić swoje i uczynić z tych państw i państewek własne strefy wpływu, ja je najechałem i chroniłem przed samym sobą tyle lat, mam prawo mówić Estończykom co mają robić.
  • Odpowiedz
@obserwator_ww3: Gdyby jakimś cudem na wschodzie powstał twór gwarantujący więcej dobrobytu, wolności, normalności itd itp. od Unii, to kraje same uciekałyby z Unii i łączyły się do tego tworu. Ale tak nie jest i nie będzie zbyt prędko.
A tak mamy wymachiwanie pięścią i nakaz odwrócenia się plecami do grupy, która daje nam teraz wolność, ochronę i normalność. Nikt inny nam tego nie zagwarantuje.
  • Odpowiedz
@obserwator_ww3: no dobra, wiemy co Rosja chce. A co daje w zamian? Bo jeśli zerwie kontakty gospodarcze z ChRL na poziomie całej Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej (całkowita blokada handlowa), to niech sobie jeszcze wezmą pół Ukrainy. Jeśli nie, to niech s-------a Putin, zachód powinny interesować tylko rozbicie tego duetu chińsko-rosyjskiego.
  • Odpowiedz
Oczywiście, że jest prowokacyjny, gdyż jest wymierzony w Rosję. NATO powinno zostać rozwiązane w 91. Od tego momentu jest już tylko narzędziem amerykańskiego imperializmów.

@gotiman13: Tak długo jak nie wygasł potencjał imperializmu kremlowskiego, tak długo potrzebne będzie NATO, a to, że jest potrzebne Rosja udowadnia na każdym kroku.
  • Odpowiedz
@push3k-pro: lepiej tego nie można było ująć. Zresztą sojusze wojskowe i gospodarcze są pierwszym krokiem do stworzenia globalnej federacji lub przynajmniej kontynentalnej, co po jakimś czasie pozwoliłoby skupić się coraz bardziej na podboju kosmosu i sensownym zadaniom, a nie n------------m się z powodu przekonań religijnych lub sentymentu do paru hektarów pól uprawnych.
  • Odpowiedz
To robisz to przez wzgląd na wyssaną z mlekiem matki polki nienawiść do ruskich.

@gotiman13: Twierdzisz, że jesteś Polakiem, ale szczerze wątpię, że jakikolwiek Polak wpadłby na napisanie czegoś takiego. Merytorycznej dyskusji już nie podejmuję, bo nie widzę sensu.
  • Odpowiedz
@Jaruzel_PRL:

lepiej tego nie można było ująć. Zresztą sojusze wojskowe i gospodarcze są pierwszym krokiem do stworzenia globalnej federacji lub przynajmniej kontynentalnej, co po jakimś czasie pozwoliłoby skupić się coraz bardziej na podboju kosmosu i sensownym zadaniom, a nie n------------m się z powodu przekonań religijnych lub sentymentu do paru hektarów pól uprawnych.

I ja się z tym zgadzam. Od dłuższego czasu uważam, że potrzeba istnienia sił zbrojnych jako odstraszacz na
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: A kto powiedział, że każdy powinien patrzeć na perspektywę Rosji? Problem w tym, że nikt na nią nie patrzy, a przyjmuje jedynie dominującą narrację zachodu. Żadna nie jest właściwa w mojej ocenie, bo każda strona ma rację w ramach swoich własnych założeń. Emocjonalne zaangażowanie nie pozwala na prowadzenie normalnej dyskusji, dlatego daję czasami takie kontrowersyjne tejki. Piszę wyraźnie, że opisałem jedynie geopolityczną wizję Rosji, na co ty oburzasz się,
  • Odpowiedz