Wpis z mikrobloga

@NieBojeSieMinusow: weterani wojenni, zakłądam, stanowią istotną część potencjalnej widowni serialu o LOTR. dlaczego by nie wprowadzić do zupełnie fantastycznego świata czołgów i samolotów, zeby widownia lepiej sie bawila i bardziej lubiła serial?

osoby lubiące kolor czerwony, zakładam, stanowią istotną część potencjalnej widowni serialu o LOTR. dlaczego by nie wprowadzić do zupełnie fantastycznego świata czerwonego power rengersa, żeby widownia lepiej się bawiła i bardziej lubiła serial?

Można tak wymieniać bez końca.

@
@patykiem_pisane: No nie porównujmy już Tolkiena do dnd, gdzie masz dosłownie wszystko na wszystkim i to bez żadnego przywiązania do logiki.

Są pewne ramy, które zostały dobrze opisane i warto byłoby ich przestrzegać. Oczywiście nie zrobiono tego ze względu na kasę, bo Tacy jak Ty będą serialu bronić, a tacy jak ja krytykować już za samą obsadę. Reklama robi się sama.
rozróżniasz przeciętnego Francuza od przeciętnego Anglika po twarzy? Ja patrzę zawsze na bagietkę

@Kuduro: Hmmmm, czyli to wszystko kwestia wyglądu. Musimy założyć, że elf to najbardziej losowy i statystyczny biały człowiek. Taki statystyczny, najbardziej losowy biały człowiek może się opalić do tego stopnia, żeby przypominać mulata albo jakąś jaśniejszą czarnoskórą osobę. Z tego co widziałem po zdjęciach to te osoby czarnoskóre jak najbardziej pasują.

+Co z hobbitami, goblinami czy gigantami?
@LibertyPrime: @11mac11: @trejn: W sumie najbardziej mnie śmieszy, że ta dyskusja zawsze jest o elfach i czarnoskórych, a nie o hobbitach/krasnoludach i karłowatości czy jakimkolwiek innym schorzeniu. Jeżeli osoba czarnoskóra jako elf przeszkadza to dlaczego nie przeszkadza hobbit grany przez osobę średniego wzrostu? Dlaczego ta poprawność polityczna, w którą tak mocno wierzycie ogranicza się tylko do jednej wygodnej grupy?
@januszdoe:

immersja, mówi ci to coś?

brawo, jestes blisko. osoby czarnoskóre, zakładam, stanowią istotną część potencjalnej widowni nowego serialu o LOTR. dlaczego by nie wprowadzić do zupełnie fantastycznego świata czarnoskórych aktorów, zeby widownia lepiej sie bawiła i bardziej lubiła serial? immersja byku. względnie reprezentacja :)

@NieBojeSieMinusow masz rację, brak czarnych w obsadzie Gry o Tron spowodował jego absolutnie beznadziejną oglądalność.
@NonOmnisMoriar: będzie można przekonać się w trakcie, czy pasują, ale zapowiedź różnorodności mówi całkiem sporo.

Gobliny, giganci czy nawet tacy Beorningowie byłoby chyba ok. Według mnie główny problem leży w elfach.
Ale ogarniacie, że elfy nie ewoluowały tylko pozostawały takie jakimi stworzył je Eru? I były to eteryczne istoty, wyższe od czlowieka i niemalże świecące wewnętrzym blaskiem a nie ludzie z dłuższymi uszami? Praktycznie dokładnie tak jak to Jackson we Władcy Pierscieni przedstawił? Tak samo nie ma czegoś takie jak półelfowie, Arda zna 3 związki między człowiekiem a elfem, z pierwszego dziecko było elfem, z drugiego mieli wybór a z trzeciego powstało ludzkie
Czarne krasnoludy i ludzie jak najbardziej

@Iknsg: Nie bardzo. Jeżeli jesteśmy konsekwentni i przeszkadzają nam czarne elfy to hobbity i krasnoludy nie mogą być grani przez ludzi bez schorzeń, które zmieniają wzrost.
@Kuduro: Jeśli gość ze zdjęcia bedzie Noldorem czy Vanyarem to będzie sprzecznę z tolkikienowskim opisem tych ras. Ale jesli mamy enigmatyczną grupę elfów zwanych "darkami" to o jakich ty ramach piszesz? Kwestia jest otwarta i w cale nie będzie naciągane jeśli twórcy uznaja ze wschodnie elfy tak jak ludzie ze wschodu bedą mieć ciemna karnację
To skoro kolor skóry jest tak ważny w aktorach grających jakieś role to genetyka musi mieć jeszcze większe znaczenie. Dlaczego w serialach o starej Ameryce grają ludzie co nie mają przodków, którzy albo pierwotnie tam mieszkali albo byli kolonizatorami? Dlaczego królów Francji grają Brytyjczycy albo Amerykanie? Dlaczego króla wikingów gra Australijczyk?

@NonOmnisMoriar: ale śmieszny fikołas xD kolor skóry jest ważny bo #!$%@? ludzie są wzrokowcami a utarło się, że elfy to
@patykiem_pisane: @NieBojeSieMinusow @wiesmin w Srodziemiu, postacie "czarne" sa raczej negatywne. Pochodzenie haradrimow, czy ludzi z rhun sprzymierzonych z Sauronem mozna pociagnac od Bitwy Nieprzeliczonych Łez, gdy jeden z oddziałów ludzi zdradził bodajże lewe skrzydło sił elfow pod wodzą synów Feanora, czym doprowadził do załamania sie ataku na thangorodrim. Po tym wydarzeniu "sczernieli". Tak to mniej wiecej w silmarilionie leci, troche nasuwa mi sie tutaj historia jafeta chama i sema, i czemu
Ja tu tylko zostawię ten screenshot z wikipedii, bo niektórzy mają ewidentny problem z rozumieniem pojęcia "adaptacji".
Bardzo ciekawa jestem, czy jak w filmie zmieniony zostanie jakiś wątek z książki, też się ludzie tak oburzają.
Przyznam że czasem mam myśli typu "może niektórzy aktywiści przesadzają z tym że nadal jest rasizm", a potem wchodzę na taki wykop i czytam te wynurzenia oburzonych Polaków, którym czarnoskóry aktor psuje immersję, bo W KSIONŻCE TAK
Pobierz
źródło: comment_1644531335r5vcSYb1oW0KK1ChPCxb8Q.jpg
"Czarni źle wyglądają w roli elfów i są wciskani na siłę żeby zadowolić publikę"
XDDDD kurła mój ulubiony tekst z tego wątku, publice się podoba ALE JA WYKOPEK WIEM ŻE ŹLE WYGLĄDAJĄ, ja się zastanawiam czy czytacie czasem co piszecie xD "moim zdaniem pomarańcze są niedobre, dlaczego sprzedaje się je w marketach?"

Ale gniję
@11mac11 XDDD co do wiedźmina to srogie fikołki, no ale tak, w świecie fantasy nie mogą istnieć ludzie o ciemniejszym kolorze skóry niż "domyślny" biały xD jesteśmy jednym gatunkiem ludzi i to jest chore żeby oburzać się o inny wygląd xd najlepsze jest to, że w wiedźminie kolor skóry nie odgrywał konkretnej roli tylko sama rasa.
brawo, jestes blisko. osoby czarnoskóre, zakładam, stanowią istotną część potencjalnej widowni nowego serialu o LOTR. dlaczego by nie wprowadzić do zupełnie fantastycznego świata czarnoskórych aktorów, zeby widownia lepiej sie bawiła i bardziej lubiła serial? immersja byku. względnie reprezentacja :)

@NieBojeSieMinusow: Większość potencjalnej widowni stanowią Chińczycy, więc według twojej logiki aktorzy powinni być żółci, a są czarni, więc chyba jednak bzdury gadasz.