Wpis z mikrobloga

@veracholera: ja mam 4 lata doświadczenia w dot necie, 3 lata w typescript i 3 msc w reactie. Jestem w projekcie który wymaga 80% pokrycia testami na froncie. Porównując na szybko:

Front:
Kosmiczna ilość zależności, prawie każda biblioteka ma własną składnie, ciężko się to czyta

Mocki do testów w react spa material + redux + localization z configami, middleware do session storage etc jest kosmiczna i bardzo złożona składniowo jak
  • Odpowiedz
@veracholera: fronciarze nie kumają, że dobry kod to prosty i czytelny kod. Sam zaczynałem na froncie i przeszedłem na backend. Czasem myślę sobie, że w sumie fajnie byłoby coś porobić na froncie, ale jak już nadarza się okazja, to jestem wdzięczny, że nie muszę tego robic na co dzień.
  • Odpowiedz
@veracholera: Siedzę głównie w .NET i powiem szczerze, że jeśli chodzi o desktop, to pisanie backendu jak i grzebanie w widoku sprawiają mi taką samą frajdę. Obecnie ciągnę również projekt ASP.NET + React i do frontu nawet nie zaglądam, ale to dlatego, że nie mam pojęcia o Reaccie.
  • Odpowiedz
jeśli chodzi o desktop

@Kolorowezworki: taki WPF to niedościgniony wzór jak powinno się tworzyć widoki

niestety HTML powstał dawno temu jako technologia do statycznych stron, a robią akturalnie hook na hook'u żeby miał też inne zastosowania
  • Odpowiedz
@veracholera: Pewnie i tak sie to do niczego nie przyda, ale co tam...
Ja mam odwrotnie. Więcej czasu zajmuje mi napisanie czegoś na backendzie niż na froncie. I mam na to kilka receptur i metod.

1. Podejście do architektury. React = komponenty. Nie myśl o kodzie jako o aplikacji, myśl o komponentach. Piszesz na raz pojedyńczy, oddzielony od reszty komponent - również w kwestii stylowania. Staraj się nie skupiać na
  • Odpowiedz
@veracholera: My tłuczemy front na vuetify i jest to o tyle fajne, że nie trzeba się za wiele zastanawiać nad css, czasami jakiś margin się wrzuci a tak wszystko leci na komponentach. Do tego popisaliśmy kilka swoich komponentów typu imagepicker, colorpicker i robimy teraz na takim stacku już czwartą aplikacje.
  • Odpowiedz