Wpis z mikrobloga

Jakie plany na jutro? Kołchoz? Łagr? Fabryka smrodu czy magazyn?

@sikalafou: ogrzewany niskopodłogowy tramwaj do eleganckiego biura w centrum Warszawy, daily z krajem z północy, jabłka i banany za firmowe pieniądze, do wyboru zielona/malinowa/owocowa herbatka, kawka z mleczkiem.

TAK SIĘ ŻYJE
  • Odpowiedz
@a5f5c1: ja mam z firmy ziomeczku. Mamy do wykorzystania 1h w tyg w ramach "benefitów", a ja sobie prywatnie od niego dokupuję godziny teraz. Jest taka stronka, ale nie chce mi się googlować, gdzie masz speakerów z całego świata, nawet po kilkanaście zł/h z Afryki szczególnie i tych biedniejszych krajów. Kojarzę, że była laska z Afryki za 17 zł/h z bardzo dobrymi ocenami. Na pewno nie szukaj na polskich stronach
  • Odpowiedz
@sikalafou: dzięki za podpowiedzi. Na korepetycje chodzisz głównie, by lepiej rozumieć, co mówią inni? Jeśli tak, to czy widzisz postępy? Stosujesz jakieś ćwiczenia, które pozwalają Ci na efektywniejszą naukę? Pytam, bo sam chciałbym niedługo pracować w firmie, gdzie ludzie posługują się tylko językiem angielskim, ale czuję, że muszę jeszcze trochę popracować nad angielskim.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: tylko rozmawiam zarówno ze speakerami i czasem z dziewczyną. Jeżeli ćwiczę to są bardzo dobre postępy. W piątek na interview laska mi powiedziała, że bardzo dobrze mówię po angielsku, a ja angielski ćwiczę od 2 tygodni xD. A tak to zespoły polskojęzyczne miałem dlatego nie używałem na co dzień.
Jednak rekruterka powiedziała mi, że ogólnie techniczni w IT bardzo słabo mówią po angielsku na rozmowach. Oczywiście wszyscy mają wpisane
  • Odpowiedz
@cppguy: pogadać to sobie możesz ze swoim starym. Native speaker ci wyłapie i skoryguje wszystkie błędy językowe, poprawi gramatykę, składnie, wymowę, akcenty.
Zależy kto czego potrzebuje i gdzie aplikuje. Aplikowałem do firmy 1,5 roku temu gdzie gówniara mnie odpaliła na pierwszym etapie bo według niej używałem zbyt prostych konstrukcji gramatycznych jak na poziom B2. Wolałbym żeby taka sytuacja się nie powtórzyła jak będę aplikował do top firmy gdzie serio mi
  • Odpowiedz
@sikalafou: Są takie ceny, bo ludzie są skłonni tyle płacić ¯\_(ツ)_/¯ A poza tym, Polak-nie native speaker, który ogarnia polską fonologię, systemy składniowe itp. bardziej pomoże niż native imo. O ile jest dobry ofc, wielu nawet nie zna angielskiego na C2.
  • Odpowiedz