Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@altruistyczny Dlaczego ma rezygnować z czegoś co jest częścią jego tożsamości? Lepiej jeśli zostanie w Kościele i będzie próbował go zmienić, naprawić

Chodzi mi o to, że nie widzę innego sposobu na to, żeby wymusić jakąś zmianę w kościele niż odejście z kościoła. Po co kościół ma się zmieniać, skoro ktoś tam sobie krytykuje, ale koniec końców co niedziela przyjdzie na mszę, wszystkie sakramenty będzie przyjmował i dalej robił wszystko po
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: Przyjmowanie sakramentów i obchodzenie świąt jest jednym z obowiązków katolika. A płacenie ofiary nie jest obowiązkowe. Wymaganie ofiary za sakramenty jest wprost zakazane. Odejście Terlikowskiego albo kogoś innego od Kościoła nic nie zmieni. Trzeba zmiany na lepsze inicjować w samym Kościele.
  • Odpowiedz
@altruistyczny A płacenie ofiary nie jest obowiązkowe. Wymaganie ofiary za sakramenty jest wprost zakazane

A każdy jeden ksiądz bierze i co Pan mu zrobisz?

Trzeba zmiany na lepsze inicjować w samym Kościele

W kościele nie ma demokracji, kościół to władza absolutna. Jak jesteś katolikiem, to wierzysz w nieomylność papieża i jesteś posłuszny wobec biskupów. Żaden wierny nie ma jak nic inicjować. Jeżeli nie zgadzasz się z biskupami i podważasz ich autorytet,
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: Nieomylność papieża dotyczy wyłącznie rzeczy ważnych dla wiary. Wiele decyzji podejmują biskupi, ale można przecież wpływać na ich decyzje. Choćby rzeczową rozmową, zamiast pluciem, na co nikt nie wpadł.
  • Odpowiedz
@altruistyczny Nieomylność papieża to nieomylność papieża, i tyle.

Wiele decyzji podejmują biskupi, ale można przecież wpływać na ich decyzje

Doprawdy ciekawe. Czy jesteś w stanie podać chociaż jeden przykład, gdzie biskup podjął jakąś decyzję, a następnie ją zmienił pod wpływem wiernych? Bo mogę Cie zapewnić, że nie znajdziesz.
  • Odpowiedz
@GrammarNazi:

Nieomylność papieża to nieomylność papieża, i tyle

Nie. Nie tyle. Treść dogmatu jasno stwierdza że nieomylność ogranicza się do wiary i moralności.

Czy jesteś w stanie podać chociaż jeden przykład, gdzie biskup podjął jakąś decyzję, a następnie ją zmienił pod
  • Odpowiedz
@altruistyczny No to słucham, podaj ten precedens, gdzie się biskup ugiął. Kościół ma tak długa historie i co? I nic. I nigdy go nie będzie, bo to dyktatura. Ty masz być posłuszny i biskupa możesz pocałować w rączkę co najwyżej.
  • Odpowiedz
Kurde ja chyba dalej mam polubiony na fb profil „cała Polska szuka mózgu Tomasza Terlikowskiego” xD

@krolowamonika: Odkopuję wątek tylko dlatego, że przypomniałaś mi o najpopularniejszym 10 lat temu takim profilu: "Ruch W-----------a Terlika w Kosmos", który stał się głośny po tym jak ideę skrytykował Lis, a Lisa za to skrytykował Jasiu Kapela xD
  • Odpowiedz