Wpis z mikrobloga

• 311
@Scybulko: @kajak98
Przecież najlepsze frytki podgotowuje się przed smażeniem, a najlepiej to podgotować i wsadzić na noc do lodówki - tylko mało kto to robi w domu bo za dużo z tym zabawy.
  • Odpowiedz
wiem i chyba cukru się daje, nie?

@kajak98:
A to o cukrze nie słyszałem, tylko o tym, aby podgotować tak do połowy i dać im "odpocząć" żeby zaszła retrogradacja skrobi. Kiedyś chciało mi się bawić to rzeczywiście wychodziły cudownie chrupiące, ale dziś już nie mam czasu na planowanie kiedy będę je jadł.
  • Odpowiedz
najlepsze frytki podgotowuje się przed smażeniem, a najlepiej to podgotować i wsadzić na noc do lodówki

@smk666: najlepsze frytki to są z ziemniaków co zostały od obiadu z poprzedniego dnia <3
Czyli właśnie to co opisujesz de facto
  • Odpowiedz
@smk666: @258esdg ja jak jeszcze kiedyś robiłem dużo frytek to ziemniaki wrzucałem do zimnej wody a po pocięciu na frytki jeszcze raz je płukałem i w kuchni wykładalem na kilka godzin na ręcznik żeby obeschły. Prawie codziennie sobie robiłem, taki stały tłuszcz kupowałem co się stały biały robił jak ostygł i nigdy nie wymieniałem tylko dokładałem nowego żeby aromat był. Człowiek był biedny to się tak żywił. Dzisiaj mam
  • Odpowiedz
@258esdg druga opcja moim zdaniem smaczniejsza to smażenie na dwa razy. Pierwsze w niższej temperaturze, studzenie i znowu w gorący tłuszcz. Obie metody są super i wychodzą specyficzne belgijskie frytki
  • Odpowiedz
@bachus też tak robię, 20-30 sekund na olej rozgrzany do 180 stopni, potem studze i zamrażam, ponowne smażenie ok 4 minuty aż będą ładnie złociste
  • Odpowiedz
@smk666 dokładnie tak, najlepiej je zblanszować w wodzie z solą i cukrem, a potem schować na noc do lodówki jak mówisz, a jak jeszcze dorzucisz do tego double fry to już jest pełen profesjonalizm
  • Odpowiedz
Przecież najlepsze frytki podgotowuje się przed smażeniem, a najlepiej to podgotować i wsadzić na noc do lodówki - tylko mało kto to robi w domu bo za dużo z tym zabawy

@smk666: to się nazywa blanszowanie. Nie trzeba całej nocy trzymać, można podmrozić pół godziny w zamrażarce i gotowe.

Ale fakt, frytki lubimy za to, że są szybko i są smaczne, a nie za to, że trzeba się z nimi
  • Odpowiedz
@smk666: Po co poprawiać domowe frytki? Zrobione na świeżo na świeżym oleju to jest sztos i jest absolutne 10/10. Co tutaj podkręcać?
  • Odpowiedz