Wpis z mikrobloga

jako że w ponad 90% przypadków faceci są ofiarami morderstw to

@scarecrov: Znowu dane z dupy po to, by "mieć rację w internecie". Taki męski a tworzy fałszywe historie. Szkoda.
Wklejam dane Głównego Urzędu Statystycznego dotyczącego płci ofiar zabójstw w Polsce w przekroju czasowym. Ostatnie dane z 2020. Według Ciebie stosunek ofiar to 10:1, realny stosunek to niecałe 2:1.
Oksymoron69321 - > jako że w ponad 90% przypadków faceci są ofiarami morderstw to

...

źródło: comment_1643114377DW9WBYSvvvYV77h6SGlS8y.jpg

Pobierz
@hadrian3:

zapytaj się znajomych czy wolałyby być zabite czy zgwałcone, zdziwisz się ile powie że zabite

Nikomu nie życzę być postawionym przed takim wyborem ale śmiało można powiedzieć: do czasu gdy ktoś zagrozi śmiercią albo pobiciem jeśli nie rozłoży nóg.
Ja wrzucę coś takiego.

@Oksymoron69321: guano mnie obchodzą problemy US&A i możesz sobie obrazki z ich społecznymi problemami wrzucać - nie przenośmy ich do nas
dane które podaję pamiętam z OECD raportu z 2016 (tego gdzie Polska okazała się drugim najbezpieczniejszym z badanych krajów po Japonii - aż musieli zmienić metodologie bo jak to że dwa najbardziej homogeniczne kraje najbezpieczniejsze... przecież Diversity is strength)
niestety dane za ten okres w OECD
@Fearaneruial: to może dobrze że zmienili bo mieszkałem na Islandii i mieszkam w PL, więc mam porównanie. Islandia jak Polska jest praktycznie jednokulturowa i jak u nas najszybciej tam dostaniesz w mordę od Polaka ( ͡º ͜ʖ͡º) W stolicy, dzielnica typowa imigrancka to jest lajcik w porównaniu do naszych ''złych miejsc''. Drugim największym mieście nie wiem jak jest pewnie podobnie. Reszta to mała miasta miasteczka gdzie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Positano1: No, wiadomo, aczkolwiek wszystko jest zależne od sytuacji. To nie jest takie zerojedynkowe, a strach przed gwałtem albo już w ogóle gwałt to sytuacja dużo gorsza, mająca duuużo gorsze skutki i znacznie dłuższą traumę na psychice niż oberwanie po ryju od jakiegoś sebka.

[]

@cytmirka: bzdura. Jeśli ktoś przypisuje do tego dużą wagę to wszystko może mieć druzgocące konsekwencje psychiczne.
@SpaceMonkey: masz racje, ale pamiętaj też że nasze polskie "złe miejsca" są też daleko "w tyle" za złymi miejscami z np. UK albo USA. Co do zmiany metodologii to była potrzebna, ale dalej nie jest idealna. Np. duży wpływ na bezpieczeństwo ma "nierówności płciowe" albo właśnie "poczucie bezpieczeństwa w nocy". Bardzo mocno cierpi przez to np. Szwecja, która ogólnie jest bezpiecznym krajem, ale znajduje się na 20 pozycji przez "dyskryminacje kobiet".
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Plutonowiec: Jadąc wypaczonymi stereotypami, oczywiście mają łatwo. "Bo nic nie musi robić, przez sytuację na rynku świń skacze na czadach, potem znajdzie betabankomat i żyje do końca życia martwiąc się tylko o paznokcie", albo "nie ma kasy, otwiera onlyfans i już ma miliony".

Ale to nie do końca prawda. Tym bardziej, że osoba ze screena nie polemizuje, czy mają "łatwiej", tylko czy mają "łatwo". A zdecydowanie "łatwo" nie mają.

- Ja
@kaarp: Tylko że ja to wiem, w moim odczuciu Polska wypada bezpieczniej niż UK, ogólnie Polska jest bezpieczna. Ziomek co się przeprowadził z Dublina do Reykjaviku to dopiero przeżył szok kulturowy jeśli chodzi o bezpieczeństwo. USA nawet nie ma co porównywać bo pewnie nawet marsylskie getta są bezpieczniejsze niż amerykańskie złe dzielnice