Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fushnikov: Narysuj jej to. Poważnie mówię. Jakimiś cegiełkami czy coś. Weź też pod uwagę że w 11 letnim cyklu nie będziesz miał wynajętego garażu przez 100% czasu.
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz jestem właścicielem ziemi i place tylko podatek ziemi czyli ok 100zl i std 8% czyli 20 co miesiąc. Więc biorę od razu z założenia że 10 mam na czysto a 2 miesiące to opłaty.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fidelis dlaczego nie uwzględniłem lol?? 230*10:27000 x 100% to wychodzi roi 8.5. I to tylko przy wynajmie za 230 bo jestem zdania że lepiej mieć pewnego najemce za 230 niz szukać kogoś za 250 i tracić. Btw garaż mój aktualny jest w centrum miasta 20k ludzi a drugi który cche kupić jest przy osiedlu gdzie jest 15 bloków więc wynajem jest pewny bo kolega od którego chce go kupić mówi że
  • Odpowiedz
  • 0
@Filipterka25 dlaczego to nie wygra z EDO?? Oglądam od jakieś czasu Pana Iwucia i mam dylemat. Jestem laikiem w tworzeniu portfela finansowego i się zastanawiam co najlepsze złoto to inwestycja longterm a mógłbym sobie pozwolić na max 5 uncji. To są śmieszne ilości złota więc odpuściłem. Garaż dla mnie to jest spoko inwestycja bo wydam kasę która mamy odłożona + kasa z tej j-----j książeczki na dzieci. Obliczyłem że po 18
  • Odpowiedz
To są śmieszne ilości złota więc odpuściłem.

@Fushnikov: Niby czemu śmieszne ilości? Monety uncjowe wypadają najlepiej pod względem ceny za gram i łatwo je sprzedać, ale fizyczne złoto to nie jest coś dla kogoś, kto pierwszy raz się bierze za inwestycje i nie pakuje się tam 100% kapitału. Przynajmniej w mojej opinii.

dlaczego to nie wygra z
  • Odpowiedz
  • 0
@Filipterka25 i to jest merytoryczna odpowiedź. Muszę jej to jakoś zobrazować że np z wynajmu dwóch garaży można pojechać w góry na weekend praktycznie za darmo bo 1000zl co dwa miesiące wpada. Jakoś zadziałać na wyobraźnię. Chętnie zagłębie się w to EDO bo zaciekawiło mnie to. Myślałem też nad Ike. Ale to już pod kątem swoim.
  • Odpowiedz
Myślałem też nad Ike. Ale to już pod kątem swoim.

@Fushnikov: Jak nie masz dużej kasy na odkładanie z myślą o emeryturze, to raczej przypatrz się IKZE, najlepiej policz to z jakimś doradcą podatkowym - dzięki IKZE można dostać spory zwrot podatku, i tu jest zysk natychmiastowy.

Co do obligacji, to jak macie dziecko i odkładacie 500+ z myślą o przyszłości dziecka to rozważ jeszcze te dwa rodzaje
  • Odpowiedz
  • 0
@Filipterka25 no mamy 1000+ więc myślę że można by się zastanowić. Tylko widzisz 500+ przychodzi na konto żony a ja właśnie mam problem żeby ją przekonać do inwestycji w przyszłość. Ja tam lubię życie hedonisty ale myślę również nad tym co może być kiedyś, o dzieciach. No o wszystkim tylko ona ma z tym problem.
  • Odpowiedz